ÅSIKT

Franska bönor bättre än svensk köttfärs

Replik från Jonas Paulsson om importerat kött

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Rätt sorts handel är klimatsmart, i synnerhet vegetarisk handel, skriver Jonas Paulsson.

REPLIK. Rebecka Le Moine (MP) och Magnus Manhammer (S) vill minska importen av kött för att stärka svenskt jordbruk som de menar har världens bästa jordar.

En färsk FN-rapport visar att upp emot en miljon arter hotas av utrotning. Boven i dramat är människan och vårt jordbruk, där allt större ytor används för att odla mat. Nyligen, på Web summit i Lissabon, sa Christiana Figueres, före detta FN-klimatchef, att kött på sikt bör förbjudas på restauranger. Hon konstaterade att av den totala ytan på jorden som används till matproduktion förbrukas 80 procent på produktion av animalier.

Det vilda djurlivet trängs undan. Studien The Biomass Distribution on Earth, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av boskapsdjur och människor.

Ett första steg borde vara att svenska politiker antar vårt lands första riksdagsbeslut för att minska både vår konsumtion men även produktion av kött och mejerier. Svenskt djurindustri importerar stora mängder foder som sojabönor och palmoljerester.

Nu stirrar vi undergången i vitögat men Rebeckas och Magnus politiska instinkt är att skydda svensk djurhållning.

Enligt forskare på Chatham house är livsmedelshandel den ultimata garanten för livsmedelssäkerhet. Livsmedelsprotektionism är det sista som vi behöver just nu. Det är inte köttnationalism som svenska politiker ska satsa på utan vegointernationalism.

Svenska vegoföretag erövrar just nu världen. Nästa Facebook kan mycket väl vara havremjölkföretaget Oatly eller veganköttvarumärket Anamma som nu etablerar sig i våra grannländer.

Rätt sorts handel är klimatsmart, i synnerhet vegetarisk handel. Svenska politiker måste förstå att en franska bönor är mycket bättre för klimatet, Östersjön, den biologiska mångfalden folkhälsan och djuren än svensk köttfärs.


Jonas Paulsson, initiativtagare köttfri måndag


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM