Förskolorna skickar hem barn i onödan

Slutreplik från Kajsa Dovstad om att föräldrar vabbar för mycket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-11

Förskolor som skickar hem barn i onödan borde få sänkt ersättning. Det är oroande att förskolepersonal inte tar utvecklingen med ökad vab på allvar. Slutreplik från Kajsa Dovstad.

SLUTREPLIK. Med vilken rätt avgör jag om barnen är sjuka, undrar Tomas Kaya.

Jag är legitimerad läkare och har på så vis en god grundförståelse av sjukdomar, hur de yttrar sig och påverkar barn och vuxna.

För att läsa myndigheternas riktlinjer behöver man dock varken vara läkare eller förskollärare.

De flesta luftvägsinfektioner hos barn orsakas av ofarliga virus. Det är allmäntillståndet som avgör om barnet kan gå på förskolan eller behöver vara hemma och vabbas.

Smittskyddsmässigt vinner man mycket lite på att skicka hem barnen, eftersom smittsamheten är som störst strax innan och just efter det att sjukdomen har brutit ut.

Speciella situationer finns förstås. Pandemin och extrem spridning av RS-virus gör att myndigheter just nu rekommenderar särskilda restriktioner. 

Men vabbandet ökade redan innan pandemin och i längden är det ohållbart att alla ska sätta livet på paus vid minsta snuva. Det skulle innebära att många, framförallt kvinnor, tvingas in i en hemmafrutillvaro där de måste vabba väldigt ofta. 

En förskoleplats kostar över 150 000 kronor per år för skattebetalarna. Då måste vi kunna lita på att förskolan fungerar, och underlättar arbetslivet.

Men 35 procent av alla föräldrar ansåg före pandemin att förskolorna skickar hem barn som egentligen är friska. Många är frustrerade över att de så ofta rings in.

Det är siffror och upplevelser som är värda att ta på allvar. Föräldrar är trots allt de främsta experterna på sina barn. 

Kunskapen om smittspridning och sjukdom måste öka i barnomsorgen. En del av ersättningen till förskolorna borde baseras på den tid barnen faktiskt är där.

På så vis skapas incitament att inte skicka hem barn i onödan, och att anpassa verksamheten så att vissa barn kan ta det lugnare om de behöver.


Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig Timbro 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln