Var är pengarna från elbolagens vinster?

S: Regeringen sjabblade bort flera miljarder som skulle gå till medborgarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-22

Andra EU-länder drar in stora belopp till hushållen på den tillfälliga skatten på elbolagens övervinster. Den svenska regeringen sjabblade bort pengarna – ett misslyckande som kostar svenska medborgare miljarder, skriver Mikael Damberg och Niklas Karlsson.

DEBATT. Svenska hushåll och företag pressas hårt av extremt höga elpriser.

I dag ska riksdagen rösta om regeringens förslag på ett intäktstak på elbolagens övervinster. Det är en mycket mager produkt som högerregeringen och Sverigedemokraterna har lagt på riksdagens bord. Regeringens misslyckande kostar svenska medborgare miljarder.

De 150 miljoner kronor som regeringen och SD lyckats skrapa ihop blir bara 31 kronor per familj om man slår ut det på alla hushåll i Sverige.

Intäktstaket följer av ett EU-gemensamt förslag, där alla EU-länder ska införa en tillfällig skatt på elbolagens övervinster och sedan använda pengarna för att stötta hushållen och företagen.

I flera av våra närliggande länder räknar man med att dra in miljardbelopp – och man har redan fått intäktstaket på plats.

Sverige, under den nya regeringen, är sämst i klassen. Intäktstaket ska inte börja gälla förrän första mars, trots att EU-förordningen trädde i kraft i december, och kommer att dra in så lite pengar att det nästan är försumbart.

Av de stora övervinster som gjorts under vintermånaderna räknar högerregeringen och SD med att få in drygt 150 miljoner – klart sämre än Danmark, Finland, Nederländerna och så gott som alla andra medlemsstater i EU.

Vi socialdemokrater sade redan i januari att intäktstaket hade kunnat ge ytterligare 400 miljoner om det gällt under december månad. Det avfärdade regeringen.

I veckan har det cirkulerat uppgifter om att Sverige med annan konstruktion hade kunnat få in långt mycket större belopp, mer i linje med vad våra europeiska grannländer fått in – pengar som hade kunnat användas till att stötta hushållen genom till exempel höjda barnbidrag.

Därför har vi socialdemokrater idag att krävt svar av regeringen i tre viktiga frågor för svenska folket.

1. Var är pengarna? Hela poängen med det EU-gemensamma förslaget är att vi tillsammans och solidariskt ska omfördela från övervinsterna till hushåll som har drabbats hårt av höga elpriser.

Flera av våra närliggande länder räknar med att få in miljardbelopp genom intäktstaket. Men den svenska regeringen verkar inte ha orkat göra ett ordentligt jobb för att analysera var övervinsterna sker och hur de ska kunna plockas in.

De drygt 150 miljoner kronor som regeringen räknar med att få in blir ungefär 31 kronor per familj i Sverige. Det är långt ifrån de tusenlappar i höjda elräkningar som många hushåll sliter med just nu.

2. Varför så sent? EU:s förordning trädde i kraft redan 1 december – för att övervinsterna under de bistra vintermånaderna skulle omfattas.

På grund av att den svenska regeringen drar benen efter sig kommer vårt intäktstak inte på plats förrän i mars. Långt efter vintermånadernas stora övervinster. Det är anmärkningsvärt slappt agerat.

Vi socialdemokrater har signalerat flera gånger att ärendet måste beredas skyndsamt och vi har varit beredda att samarbeta för att den här lagstiftningen ska kunna komma på plats snabbt.

Men regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna har varit helt ointresserade av att öka tempot. Svenska folket får nu betala priset.

3. Hur ska ni se till att lösa det här inför nästa vinter? Sverige behöver få mer träffsäkra åtgärder på plats, som på ett kraftfullt sätt återför övervinsterna på elmarknaden till hushåll och företag som betalar höga elpriser.

Regeringen måste därför återkomma till riksdagen med nya, skarpa förslag om åtgärder som kan vara på plats inför nästa vinter.

Högerregeringen och Sverigedemokraterna har visat en närmast total ovilja att erkänna hur tufft det är för svenska hushåll och företag just nu.

Men det handlar inte bara om slarv eller ovilja. Det här är högerregeringen och Sverigedemokraternas politiska prioriteringar i verkligheten – vanligt folk ska stå tillbaka.

De har vägrat sätta sig ner i krissamtal med oss om hushållens ekonomi. Högerregeringens största budgetsatsning är en skattesänkning på 13 miljarder för höginkomsttagare. Och nu kan de ha sjabblat bort flera miljarder som hade kunnat gå till att bland annat stärka svenska barnfamiljers ekonomi i början av en lågkonjunktur.

Så här lättvindigt får man inte hantera den svåra ekonomiska tid vi befinner oss i. Svenska folket behöver handlingskraft och rejäla åtgärder – inte senfärdighet, bortförklaringar och slarv.


Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson (S)
Niklas Karlsson, ordförande i riksdagens skatteutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln