Häng ut våra politikers möten med lobbyister

Reformisterna: I väntan på ett lobbyregister har vi startat ett eget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-25

Om regeringen verkligen menar allvar med att den inte har något att gömma kan man redan vid nästa regeringssammanträde besluta att offentliggöra alla möten statsråden har med lobbyister, skriver Markus Kallifatides och Eira Arb Zackrisson från Reformisterna.

DEBATT. Det är inte rimligt att representanter för tunga kapitalintressen kan träffa svenska ministrar utan någon som helst insyn från väljarna. Sverige behöver ett bindande lobbyregister och i väntan på det har S-föreningen Reformisterna byggt ett eget.

På Lobbykollen.se visar vi att transparens är möjligt – allt som krävs är politisk vilja.

Den oreglerade lobbyismen utgör ett problem för svensk demokrati och ingenstans är det lika tydligt som för marknadskaoset i välfärden.

Det går inte längre att förneka konsekvenserna av välfärdskoncernernas välfinansierade och långsiktigt planerade lobbyism på svensk välfärd. I få andra frågor är gapet mellan den genomförda politiken och folkviljan så stort som när det kommer till privatiseringar och vinstuttagen i välfärden.

Samtidigt är kopplingarna mellan välfärdskoncernerna och högt uppsatta politiker väldokumenterade och omfattande.

Det gäller tyvärr för tidigare inflytelserika personer i vårt eget parti men i mångdubbel utsträckning för sittande högerpolitiker, inte minst i Sveriges nuvarande regering.

Det är hög tid att vi som land ställer oss frågan: vem tjänar på att lobbyister kan träffa svenska politiker bakom stängda dörrar?

Sverige behöver ett lobbyregister där väljare, journalister och forskare har möjlighet att se vilka aktörer som försöker påverka våra högt uppsatta politiker, samt hur dessa hanterar och bemöter det.

Det handlar både om transparens och jämlikhet. Vi vet att lobbying för stora kapitalintressen, inte minst inom välfärden, är en investering i framtida börsvärde, medan det för folkrörelser, fackföreningar och civilsamhällesorganisationer i stället är en kostnad.

Vi i S-föreningen Reformisterna har tröttnat på att vänta. Svenskarna förtjänar lobbytransparens och därför lanserar vi idag hemsidan lobbykollen.se.

Genom att begära ut och koda hundratals mejl under högerregeringens första sex månader kan vi svart på vitt avslöja de omfattande kontakterna mellan regeringsföreträdare och representanter för privata välfärdsintressen.

För bara tre ministrar och det mäktiga samordningskansliet handlar det om mer än 60 möten eller mötesförfrågningar och över 200 mejl. Bland dessa kontakter finns allt från inbjudningar till styrelsemöten, seminarier och frukostbjudningar, till färdigskrivna utredningsdirektiv om gymnasieskolan, förslag på hur antalet vinstdrivande aktörer i sjukvården kan öka, och synpunkter på hur Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) borde styras.

Detta är dock bara toppen på ett isberg.

Med helt ideella krafter fokuserar vi på välfärdskoncernernas lobbyism gentemot regeringen. Men lobbyism handlar inte bara om välfärdskoncernerna och så länge det inte finns några lagkrav på lobbytransparens kommer alltså den förkrossande majoriteten av dessa möten fortsätta att gå under radarn.

För att öka det demokratiska ansvarsutkrävandet har lobbyregister redan genomförts i länder som till exempel Kanada, Irland, Frankrike, Tyskland och inom EU:s institutioner.

Svenskar kan alltså lätt att ta reda på vilka lobbyister som träffar svenska Europaparlamentariker, men inte vilka som träffar en svensk minister.

Högerregeringen har sedan tillträdet varit noga med att påpeka att deras omfattande personliga och professionella kopplingar till olika kommersiella lobbyaktörer inte utgör ett problem. Nu är det upp till bevis.

Om regeringen verkligen menar allvar med att den inte har något att gömma kan man redan vid nästa regeringssammanträde besluta att offentliggöra alla möten statsråden har med lobbyister.

Vårt lobbyregister visar att transparens är möjligt – allt som krävs är politisk vilja.


Markus Kallifatides, ordförande i Reformisterna och riksdagsledamot (S)
Eira Arb Zackrisson, vice ordförande i Reformisterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln