Tacka lokförarna – de strejkar för oss alla

Ung vänster: S svek sitt vallöfte – tågpersonalen vågar säga nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-17

Efter att ha kämpat med företaget MTR för hållbara arbetsvillkor, efter att Socialdemokraterna i Stockholm svek sitt vallöfte och tog bort tågvärdarna, så har lokförarna till slut fått nog. De gör det här i solidaritet med oss, och vi borde stå i solidaritet med dem, skriver Ava Rudberg och Duri Korsman, Ung vänster.

DEBATT. I fredags tog Stockholms lokförare ett stort beslut: de ska gå ut i en vild tre dagars strejk. Efter att ha kämpat med företaget MTR för hållbara arbetsvillkor, efter att Socialdemokraterna i Stockholm svek sitt vallöfte och tog bort tågvärdarna, så har lokförarna till slut fått nog.

I stället för att acceptera försämrade arbetsvillkor och ökade risker för oss som tar pendeln så tar de saken i egna händer. Det är lokförarna som får pendeln att rulla, och i slutändan de som har makten att stoppa den.

Många kommer påverkas av strejken, men vi borde alla tacka våra strejkande lokförare.

2021 beslutade det borgerliga styret i Region Stockholm att byta ut tågvärdar mot kameror, som om en kamera skulle kunna hjälpa passagerare eller lägga ut en ramp.

Arbetarna i pendeln kritiserade förslaget redan då, och påpekade att det skulle bli mer osäkert för passagerarna och att lokförarna inte kan hantera krissituationer själva. Tågvärdarna blev tvångsomplacerade medan lokförarna behövde fortsätta köra pendeltågen i vetskap om att det var en säkerhetsfara.

2022 sker ett maktskifte i Region Stockholm efter en valkampanj då Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lovar att inte ta bort tågvärdarna. Socialdemokraterna bestämde sig efter valet för att än en gång vända kappan efter vinden, och tog beslut om att ta bort tågvärdarna i alla fall.

Därför har lokförarna valt att gå ut i vild strejk. De har vågat säga nej till de politiska spelen, de har vågat säga nej till sparkraven, de har vågat säga nej till en urholkad arbetsrätt och passagerarsäkerhet.

Drygt 150 modiga lokförare har fått nog och vågar kräva en säker arbetsplats.

Självklart kommer många pendeltåg ställas in och många stockholmares resor försenas, men vad annars ska lokförarna göra? De ser att vi som åker med pendeln utsätts för fara varje dag, och har också för vår sak gått ut i en tre dagars strejk för att vi alltid ska kunna resa säkert.

Lokförarna sviker oss inte: lokförarna gör det här i solidaritet med oss, och vi borde stå i solidaritet med dem.

För i grund och botten vill vi samma sak. Lokförarnas och tågvärdarnas arbetsrätt attackeras inte i ett vakuum, utan över hela arbetsmarknaden ser vi hur reallöner sänks och arbetsvillkor försämras.

Det här är ingen naturlag, och bara för att det är ett svårare ekonomiskt läge ska inte vi i arbetarklassen ta hela smällen. Samtidigt som vi går på knäna med mindre pengar och sämre villkor så går företag med storvinst.

Vi behöver inte acceptera det här, utan kan precis som pendelns lokförare kräva ett värdigt arbete. Vi borde alla tacka våra strejkande lokförare för att de tar kampen för rimliga arbetsvillkor, för när de lyckas i sin kamp stärker det ställningarna för oss alla.

Den här strejken handlar inte bara om en konflikt mellan arbetare och chefer. Den handlar om säkerheten för alla som jobbar och reser med pendeltågen, den handlar om arbetsrätten för alla vi i arbetarklassen, och den handlar om vilket sorts samhälle vi vill leva i.

Ung vänster backar lokförarnas strejk och kräver tågvärdar på alla pendeltåg. Tacka din strejkande lokförare!


Ava Rudberg, förbundsordförande Ung vänster
Duri Korsman, distriktsordförande Ung vänster Storstockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln