Fyrabarnsmamman Linda drabbades av sepsis

Fick streptokocker i blodet

Publicerad 2023-12-29

När proverna visade att fyrabarnsmamman Linda hade bakterier i blodet var det bråttom.

Hon behövde vård direkt.

– Om inte vården hade tagit mig på allvar så kanske mina barn inte haft en mamma i dag, säger hon.

Just nu är det en rekordökning av invasiva grupp A-streptokocker i samhället. Bakterien kan orsaka allvarligare infektion och sepsis, som är ett livshotande tillstånd.

En som nyligen vårdades på sjukhus på grund av sepsis var fyrabarnsmamman Linda Boström, 39, från Värnamo. Hon drabbades på grund av en annan typ av streptokocker – alfastreptokocker.

– Om inte vården hade tagit mig på allvar och varit noga med alla undersökningar så kanske mina barn inte haft en mamma i dag, säger hon.

Fyrabarnsmamman Linda vårdades nyligen för sepsis orsakad av alfastreptokocker.

Exmannen åkte med ilfart

Linda hade precis tillfrisknat från influensasymtom när hon återigen fick en sjukdomskänsla i kroppen. Hon hade 38 graders feber, ont i ryggen och njurarna. Efter ett samtal med 1177 blev hon tillsagd att åka till närakuten där de tog en massa prover på henne.

– När jag kom in hade min feber ökat till 40 grader på några timmar. Jag hade ett högt infektionsvärde och bakterier och blod i urinen.

Linda fick diagnosen njurbäckeninflammation. Eftersom hon hade sökt vård så snabbt kände sig läkaren trygg med att skicka hem henne med antibiotika. Men för säkerhets skull tog de även blodprover på Linda som de skickade vidare för odling.

Två dagar senare låg Linda hemma och vilade, helt omedveten om att sjukhuset försökte nå henne. Plötsligt dök hennes ex-man upp, som åkt till henne i ilfart. Sjukhuset hade till sist fått tag i hennes föräldrar som kontaktat honom.

– Han sa ”Du måste in till sjukhuset”. Jag förstod inte vad han pratade om. ”Du har bakterier i blodet och måste in på en gång, nu”, sa han.

Linda fick diagnosen njurbäckeninflammation och fick äta antibiotika. Men i blodet hittade läkarna även bakterier, som visade sig vara alfastreptokocker.

Läkarnas oro

Linda packade sin väska och kördes in till sjukhuset. Där togs det fler tester. Vid det här laget hade även Lindas halsmandlar svullnat upp och till råga på allt testade hon även positivt för covid.

Bakterien som hittades i Lindas blod var alfastreptokocker. Läkarna kände oro när de lyssnade på hennes hjärta, något lät inte bra. Hon fick genomgå ultraljud på hjärtat och magnetröntgen på ryggraden för att utesluta att bakterierna spridit sig dit.

– Det hade de inte tack och lov.

”Bröt ihop”

Hon fick bredspektrumantibiotika

intravenöstEn intravenös injektion innebär att läkemedlet sprutas direkt in i blodet i en blodåder. i fyra dagar innan hon till sist skrevs ut från sjukhuset. Då hade hon legat inne i fem dagar. Hon fick åka hem med två olika antibiotikakurer.

– Jag var så uppe i allt när jag låg inne, jag tog inte till mig hur allvarligt det var. Det var först när jag kom hem som jag bröt ihop, jag var helt förstörd mentalt. Mina nära och kära visste att det hade kunnat slutat illa, vilket gick upp för mig.

– Mina äldsta, grabbarna, var såklart oroliga, de förstod allvaret. De var lite extra kramiga och ledsna när jag kom hem.

”Om inte vården hade tagit mig på allvar och varit noga med alla undersökningar så kanske mina barn inte haft en mamma i dag”, säger Linda som vårdades på Värnamo sjukhus.

Oklart varför hon drabbats

Vad som är grundorsaken till att streptokockerna hamnat i Lindas blod har läkarna inte kunnat slå fast. Linda visste själv inte att hon kunde drabbas.

Nu när hon själv vårdats på grund av sepsis tycker hon att rapporterna om den ökade spridningen av invasiva A-streptokocker är skrämmande.

– Jag blev såklart mer påläst om både sepsis och njurbäckeninflammation i samband med att jag var sjuk och har förstått att symptomen för sepsis kan vara diffusa och lätt blandas ihop med andra sjukdomar. Det mest skrämmande i mitt fall är ju att de kanske inte hade upptäckt att jag hade bakterier i blodet i tid om det inte vore för att jag fick njurbäckeninflammation, som bara det är väldigt allvarligt.

I dag mår hon förhållandevis bra med tanke på omständigheterna men är fortfarande trött och omskakad.

– Jag försöker tänka positivt och känna att det var tur att man upptäckte det i tid. Även om tankarna kan vandra åt ett annat håll också och jag tänker det värsta.

Vad har du för råd till andra?

– Inte mer än att ha koll på olika symtom som verkar diffusa och kolla upp dem om det inte känns rätt. Var observant och lyssna på dig själv, stå på dig när du söker vård.

Följ ämnen i artikeln