15 frågor och svar

Uppdaterad 2019-06-28 | Publicerad 2000-11-30

Vad är akut reumatisk feber som barn kan drabbas av efter obehandlad streptokock-infektion, och vilka följdsjukdomar finns?

Akut reumatisk feber är numera oerhört sällsynt. Orsakas av en immunologisk reaktion i efterförloppet till en streptokockinfektion. Symptomen kan vara hjärtmuskel-inflammation, ledsvullnad, danssjuka (ofrivilliga ryckande rörelser), hudutslag och knölar i huden. Feber, ledsmärta, hög sänka, hög CRP samt förändrat EKG. Följdsjukdom kan bli en förkalkning av hjärtklaffarna.

Min son, 4 år, har haft ett 10-tal halsinfektioner, bör man operera bort halsmandlarna?

Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av infektionsskyddet i kroppen. Huruvida man ska operera bort halsmandlarna eller ej beror på många olika orsaker – det räcker inte med att bara har haft halsinfektioner, det ska vara streptokockorsakade (halsfluss) eller speciellt allvarliga sådana (peritonsillit), man tittar också på vilka sidoeffekter en operation kan orsaka på immunsystemet. Åldern spelar också en roll varför man om möjligt försöker skjuta upp operationen till lite äldre åldrar. Även då man tar hänsyn till ovanstående så opereras många barn varje år i Sverige. Närmare besked kan ges av öronläkare.

Min dotter som är 6 månader har hostat i två dagar nu efter att ha varit förkyld i en vecka, vad kan jag göra?

Förkylningar är vanligt förekommande i alla åldrar, vid 6 månaders ålder har den immunitet spädbarnet fått med sig, via moderkakan under sista perioden i livmodern, försvagats, varför infektionssjukdomarna blir vanligare hos barnet. Förkylningar orsakas av virus och ska därför inte behandlas med antibiotika. Viktigaste behandlingen är att se till att barnet kan äta, det vill säga näsdroppar av koksalt och i vissa lägen avsvällande näsdroppar för bebisar. Sedan får man avvakta till barnet blir friskt vilket tar ca en vecka till tio dagar. Försämrat allmäntillstånd, matvägran eller hög feber är larmsignaler som gör att man bör ta kontakt med BVC, husläkare eller barnklinik.

Vilka följdsjukdomar kan man få om man inte får behandling för scharlakansfeber?

Scharlakansfeber orsakas av streptokocker, en bakterie som också orsakar halsfluss, svinkoppor och en del andra sjukdomar. Förr orsakade streptokocken också reumatisk feber och njursjukdomar, vilket är extremt ovanligt att vi ser idag.

Är mul- och klövsjuka en dödlig sjukdom och kan jag vaccinera mina barn mot det?

Mul- och klövsjuka är egentligen en sjukdom som drabbar nötboskap och har inget att göra med den sjukdom som barn drabbas av som heter hand, foot and mouth disease, populärt kallad mul- och klövsjuka i Sverige. Sjukdomen som drabbar barn orsakas av ett virus och räknas i dag som en av de vanligaste barnsjukdomarna. Sjukdomen varar vanligen cirka 10 dagar och är ofarlig för alla med normalt immunsystem.

Ska man låta barn ta influensa-vaccinet?

I Sverige har vi sedan länge hävdat att influensavaccin bara ska ges till riskgrupper eller till dem som har mycket nära kontakt med personer i riskgrupperna (i realiteten sjukvårdspersonal, av smittskyddsskäl). Till riskgrupperna hör de som har nedsatt immunförsvar, vissa kroniska sjukdomar (hjärt- och lungsjukdomar med flera), hit räknas också ibland äldre personer. Ett friskt barn finns det således inget skäl att vaccinera mot influensa.

När min dotter vid 18 månaders ålder fick MPR-vaccinationen insjuknade hon efter ca 3 veckor. Hon fick blåmärken och blodbristningar över kroppen. Under lasarettsvistelsen togs prover och de röda blodkropparna hade väldigt lågt värde, samma symtom som vid blödarsjuka. En fastställd diagnos: ITP och ett erkännande att det var sprutan som orsakat detta. Vad står ITP för och kan hon ta nästa MPR-vaccination i årskurs 6?

ITP står för Ideopatisk Trombocytopen Purpura. Besvären orsakas av att kroppens immunsystem reagerar mot blodplättarna så att de minskar i antal. Blodplättarnas funktion är normalt att hjälpa till så att blodet kan koagulera. Koagulationsförmågan rubbas och små skador med mera som normalt aldrig syns orsakar blåmärken och ibland blodbristningar mm. ITP kommer ofta i anslutning till en vanlig infektion. Ovanligtvis kommer ITP i efterförloppet av en vaccination – vaccination är ju ett sätt att ”lura” kroppen att bli immun mot någon sjukdom genom att man orsakar en försvagad infektion. ITP läker oftast ut av sig själv och kommer mycket sällan tillbaka, enstaka personer får ett mera kroniskt förlopp. Om det inte finns andra skäl som talar mot det, finns det inte skäl att avstå från MPR-vaccinationen.

Jag har en son som är snart 3 år. Det senaste året har han haft ca 10 öroninflammationer. Nu pratar läkarna om att operera in rör, vad är det och hur går det till?

Barnet sövs och små plaströr opereras in genom trumhinnan via yttre hörselgången. Genom detta så luftas mellanörat vilket minskar risken för öron-inflammationer.

Vad har halsmandlarna egentligen för funktion?

Halsmandlarna, tonsillerna, är en del i kroppens immunförvar.

10. Skall man alltid behandla ett barn som har feber?

Feber definieras som kroppstemperatur över 38,5°C. Feber är ett symptom på något, vanligtvis en infektion, till exempel förkylning. Ibland uppkommer dock febern av andra orsaker, till exempel överhettning som vid solsting eller inflammation som vid feber på grund av reumatiska sjukdomar. Huruvida man ska behandla feber beror således på grundorsak men också hur barnet mår – ett barn som mår bra trots feber behöver man inte behandla!

Hur ser man skillnad på röda hund, vattenkoppor och mässling?

Vattkoppor är en sjukdom som har blåsor på huden som utslag. Röda hund är oftast en mild sjukdom, med lite röda ögon och ett lättare rött utslag på kroppen. Röda hund är svår att skilja från andra virussjukdomar. Mässlingen är en sjukdom som har ett speciellt utslag inne i munnen på insidan av kinden kallade Kopliks fläckar (vita små utslag), de finns tidigt i sjukdomsförloppet. Mässlingen orsakar ett rött finprickigt utslag på kroppen.

Min dotter är sjuk i vattenkoppor nu och min man har inte haft det. Kan han få bältros eller får han vattenkoppor? Kan jag få bältros trots att jag har haft vattenkoppor?

Vattenkoppor orsakas av ett virus i herpesgruppen, utmärkande för dessa virus är att när vi väl blivit infekterade finns de kvar i kroppen. När immuniteten mot vattenkoppor försvagats så bryter bältros ut. Maken som inte varit sjuk tidigare får således vattenkoppor och modern i frågan som tidigare haft vattenkoppor kan således få bältros.

Jag vet inte om jag vågar vaccinera min nyfödda dotter efter att ha sett ett program där man visade barn som fått hjärnskador av vaccinationer. Hur vanligt är det?

Hjärnskador orsakade av vaccinationer är mycket sällsynta. Risken att få besvär av en vanlig infektion är mycket större men fortfarande mycket ovanlig. Vaccination är ju ett sätt att ”lura” kroppen att bli immun mot någon sjukdom genom att man orsakar en försvagad infektion.

Hur vanligt är det att man får påssjuka igen om man bara har haft det på ena sidan?

Påssjuka har man alltid i hela kroppen. Man kan dock vara mer eller mindre svullen på ena eller båda sidor om hakan. Det händer, men det är ovanligt, att man får påssjuka mer än en gång. Det beror då på att immuniteten inte blev nog bra första gången eller att immuniteten försvunnit av andra orsaker.

Jag har en 12-årig flicka som flagnar under hela fötterna. Vad kan det vara eller bero på?

Vissa infektionssjukdomar orsakar fjällningar i huden. Fotsvamp kan orsaka fjällningar samt vissa typer av eksem och andra hudsjukdomar. För att kunna ge ett lite bättre svar måste en läkare undersöka och ta en noggrann sjukhistoria.

Källa: Barnläkare Håkan Nordgren

Våra barnsjukdomar

Följ ämnen i artikeln