Tipsar om ”pigg byst” – men granskar inget

Nya tidskriften ”Dagens Estetik” är mest en prydnad i väntrum

”Puffarna” till höger kommer från den nya tidsskriften ”Dagens Estetik”.

Om du trodde att den nya tidskriften Dagens Estetik var ett magasin för kontinental filosofi riskerar du att bli besviken. Det här är i stället Sveriges första magasin för estetiska behandlingar: plastikoperationer, injektioner och hudvård.

Det är lätt att hyperventilera över den moderna skönhetsindustrin. Ingen föds till den perfektion alla tycks sträva efter och för varje självkritisk blick finns en klinik redo att tjäna pengar.

Allt yngre önskar fillers och ansiktslyft, sociala medier har populariserat riskabla operationer som brazilian butt lifts (en död per 3 000 patienter) och så vidare. Tidskriften utger sig för att vara en ”oberoende guide” till estetiska behandlingar och är det något branschen och dess patienter skulle må bra av så är det oberoende journalistik.

I Sverige var estetiska behandlingar helt oreglerade fram till 2021 och fortfarande faller en rad praktiker utanför lagstiftningen. Dagens Estetik skriver själva i sitt första nummer att det ”kryllar” av oseriösa aktörer.

 

I en text om sin egen så kallade mommy makeover skriver Sheila Motaghi, vd för en hudvårdsklinik: ”Man kan tro att det borde vara lätt för mig att välja kirurg eftersom jag arbetar i skönhetsbranschen. Sanningen är att jag både ser och hör saker som gör det väldigt svårt för mig att känna förtroende för någon.” Hoppla.

Men där stannar det. Dagens Estetik är inte en journalistisk produkt. Artiklarna saknar författare, några granskningar finns inte och hela magasinet är uttryckligen tänkt att ”pryda väntrum”.

Tidningsbolagets vd ägde själv tidigare ett bolag inom skönhetsbranschen, Victus Medical Group, levererar estetiska system som lasermaskiner till kliniker. De säljer trådlyft, en metod kraftigt kritiserad av läkare specialiserade på ansiktslyft. Inte ett ord om detta i tidningen.

Något som hade kunnat vara riktigt bra faller därmed på att bara vara ännu mer sälj.

 

Rättelse: Tidigare uppgavs felaktigt att Dagens Estetik ägare fortfarande äger Victus Medical Group.

Café Bambino: Radikal självhjälp med hjälp av Jordan B Peterson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.