Fler läser och går på bio

Ny rapport om kulturvanor ger positiva besked

På kulturfronten föga nytt, skulle kunna vara titeln på Myndigheten för kulturanalys nya rapport om kulturvanor som presenterades i går.

Det kvittar om man tittar tio, tjugo eller tjugofem år tillbaka: ganska lite har förändrats. Samma mönster går igen: kvinnor, högutbildade, yngre och tjänstemän både konsumerar och utövar mest kultur – även om klassklyftorna är betydligt mindre för vissa typer av kulturutövande, till exempel att spela ett musikinstrument, dansa eller gå en studiecirkel.

Mest oroväckande är att färre besöker biblioteken. Under andra halva av 90-talet besökte 63–69 procent av befolkningen biblioteket minst en gång om året. De senaste åren är siffrorna tio procentenheter lägre. Det är knappast långsökt att se det som en direkt effekt av att 400–500 bibliotek har lagts ner sedan 90-talet.

Omvänt läser svenska folket böcker och går på bio som aldrig förr. Andelen som har läst en bok det senaste året har legat stabilt kring 85 procent sedan 1989. Men de som läser ofta har blivit fler. Under 90-talet svarade kring 30 procent att de läser varje vecka. I dag är det kring 40 procent.

Mest överraskande är möjligen biobesöken. Många har ju spått att streamingtjänsterna skulle hålla oss hemma i tv-soffan. Men under 90-talet låg andelen som gått på bio minst en gång om året kring 60 procent. Under 2000-talet har de bara blivit fler och 2017 slogs nytt rekord med 69 procent.

Det är nästan så man vågar tala om en blyg kulturgryning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.