Kritik utan gränser

Publicerad 2013-01-11

Cordelia Edvardsons rapportering kompromisslös från konflikternas Jerusalem

När Cordelia Edvardson hade barn i skolåldern satte hon två av dem i den judiska Hillel-skolan i Stockholm. Samtidigt ville hon att de också skulle få kunskap om den kristna kultur som hon själv en gång uppfostrats i. Dominikansystrarna på Villagatan fick uppdraget att en gång i veckan ge barnen insikt i hennes barndoms religiösa och kulturella arv.

Tilltaget sågs inte med blida ögon av alla i omgivningen. För Cordelia Edvardson var det ändå ett sätt att markera ett gränsöverskridande. Hon var en katolsk flicka som saknade judisk kulturell bakgrund men när hon en gång med raslagarnas logik sändes till Auschwitz blev accepterandet av den judiska identiteten en självklar solidaritetshandling.

Det är just hennes ständiga överskridande av gränser som vi alla minns. Till det kommer hennes obönhörliga försvar för etik och moral oavsett alla religiösa och politiska murar. Mest påtagligt märkte de trogna läsarna detta under hennes år som Svenska Dagbladets korrespondent i Jerusalem och flera av hennes krönikor från den tiden finns med i den här boken.

Just därför att hon verkligen upplevt föraktet för svaghet reagerade hon så starkt mot förtryck och förnedring. Hon kan jämföra Ariel Sharons maktspråk mot palestinierna med det hon en gång själv utsattes för av en svensk socialbyråkrat som vägrade henne en ny kappa när hon som fattig flykting hade ett akut behov av värme och medkänsla.

Den återkommande kritiken mot ockupationens inneboende logik hindrar henne ändå inte att med skärpa reagera mot dem som försöker jämföra Israels handlande med nazismens programmatiska illgärningar. Också där är hennes moraliska kompass rättvisande.

Det finns en del krönikor i den här samlingen som är mer centrerade kring livet i Sverige. Här har Cordelia Edvardson fördelen av att kunna se en del av vår vardags absurditeter genom återflyttarens glasögon. Det är reflektioner som i all sin klokhet ändå ter sig något bleka.

Det är ju för rapporteringen från konflikternas Jerusalem och för en kompromisslös journalistisk etik med få motstycken som vi länge kommer att minnas Cordelia Edvardson.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.