Vidsynt judiskhet i Neumans nya bok

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2012-12-11

Den stora judiska romanen...når inte riktigt ända fram

Ricki Neuman sitter på ett plan med destination Israel. En man i stolen bredvid visar sig tillhöra en grupp som varje söndag träffas hemma i Örnsköldsvik för att be om alla judars återsamling i det heliga landet.

Själv är Ricki Neuman på väg till sin fritidsbostad i Tel Aviv. Han betecknar sig lite ironiskt som en ”har-lägenhet-i-Israel-jude”. För pingstvännen från Norrland är detta nog en bra början men han vill se mer: att alla judar flyttar hem så att Messias kan komma.

Ricki Neuman känner förstås obehag inför dem som ser judar som ett redskap för andra syften. Han har samma känslor inför de israeliska nationalister som hugger ner palestinska olivträd. Han möter också misstron mot de fritids- boende så fort han börjar samtala med sin taxichaufför efter landningen: ”Ni i diasporan ska vara jävligt tacksamma för att ni kan komma hit och för att vi israeler är här jämt och sköter om det här stället.”

Kluvenheten är det genomgående temat i den här romanen. Den finns hos Ricki Neuman själv som är svensk, europé och världsmedborgare samtidigt som han känner starka band med den judiska tradition som präglat hans liv, allt från barndomen i Abrahamsberg via åren i New York och veckorna i Tel Aviv.

Samma kluvenhet har hans äldre israeliska grannar, David och Hanna, som trots en mångårig exil bär det gamla Tyskland inom sig: ”Det som vi älskar, det pågår fortfarande någonstans, i hemlighet, undangömt, med teater, kabaré, dans och promenader längs Kurfürstendamm. Det gäller bara att hitta dit, hitta hem”.

Ricki Neuman har självironiskt sagt sig vilja skapa den stora judiska romanen. Det är en djärv målsättning med tanke på en mördande global konkurrens. Det han skrivit är ändå en personlig skildring av den intellektuella gränsmänniskans dilemma. Samtidigt förmedlar han den rikedom som en dubbel (eller mångdubbel) kulturell tillhörighet kan ge. Låt oss säga att han skrivit en betydande svensk-judisk bok, präglad av lojalitet, vidsyn och kritiskt förnuft.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.