Ny chans läsa Trotzigs och Tingstens favorit

Publicerad 2014-06-02

Tito Collianders memoar­serie ges ut på nytt

Tito Collianders memoar­serie ges ut på nytt.

PROSA Den finlandssvenske författaren Tito Colliander (1904-1989) gav från mitten av sextiotalet ut en serie meditativa minnesböcker i sju volymer. Enligt Birgitta Trotzig borde de få klassikerstatus. Även Herbert Tingsten tillhörde de beundrande läsarna, inte minst för de andliga dimensioner som böckerna enligt honom förmedlade.

Nu har hela serien getts ut på nytt av förlaget Artos. Där skildras en barndom i hungerns och revolutionens Petrograd, ungdomsår i Borgås instängda småstadsatmosfär och ett konstnärligt sökande under hårda villkor i Paris och Nordafrika. Under mellankrigstiden slår han sig med hustru och barn ner i den berömda Villa Golicke på Karelska näset, en vallfartsort för svenska och finländska författare som Gunnar Björling, Johannes Edfelt, Gunnar Ekelöf och Rabbe Enckell.

Under ett par år i en rysktalande by i Estland hittar han en ny riktning för sitt liv. Han återknyter till barndomens miljöer och fascineras av den ortodoxa andliga traditionen. Det är här han hittar inspirationen till ett litterärt genombrott med romanen Korståget. Under några år för han sedan ett slags inre kamp mellan konst och religion men ­memoarserien visar hur dessa båda sidor till slut förenas i hundratals sidor av hög litterär kvalitet.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.