Amerikaner får betala för Trumps ståltullar

Stefan Löfven hade knappt satt fötterna på svensk jord efter sin USA-resa när han kunde konstatera att det kanske viktigaste uppdraget misslyckats. Ingen kunde övertyga Donald Trump om att avstå från att införa ståltullar.

Löfven är dock i gott sällskap. Nästan alla världens ledare har protesterat mot de amerikanska tullplanerna, utan någon effekt.

Protesterna har dessutom varit starka på hemmaplan. Republikanska politiker har vädjat till presidenten att ändra sig och efter Löfvens besök i Vita Huset meddelade Donald Trumps viktigaste ekonomiska rådgivare, Gary Cohn, att han avgår i protest.

Handelskrig drabbar alla

Ett handelskrig kring stålet skulle drabba stora delar av världen, men frågan är om inte det blir människorna i USA som får betala det högsta priset. Och det även om världen kan undvika en spiral av handelshinder.

Man skulle kunna säga att USA i dag har 83 890 stålproducenter. Så många anställda har den amerikanska stålindustrin enligt Bureau of Labor Statistics. Det är ett ras sedan millennieskiftet som delvis beror på import, men i ännu större grad på automatisering och rationaliseringar.

Samtidigt har USA hela 320 miljoner stålkonsumenter. Varenda människa konsumerar stål, och aluminium varenda dag. Tullarna ska höja priset på allt från bilar till energi och burkläsk. Och det blir vanliga amerikaner och amerikanska företag som får betala.

Ingen enkel produkt

Stål är inte heller en fullt så enkel eller enhetlig produkt som det kan låta. Alla stålverk eller länder kan helt enkelt inte leverera alla de stålkvaliteter som krävs i modern tillverkning.

Ett enda svenskt stålföretag, Uddeholm i lilla Hagfors, har över 300 patent på produkter som amerikansk industri behöver. Den efterfrågan kommer att finnas kvar, oavsett tullarna.

Trumps bild av att USA som nation behandlas illa hör hemma i ett annat århundrade.

Och vi har inte ens börjat prata om risken för ett handelskrig.

Historien förskräcker. När USA senast införde tullar på stål förlorade landet fler arbetstillfällen än alla anställda i den amerikanska stålindustrin.

Allt det där hade Trump förstås fått höra långt innan mötet med Löfven. Han har bara inte velat lyssna.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln