Jobbpolitiken går på kryckor

Arbetslösheten är lika stor som Malmö och Lund, tillsammans

När finansminister Magdalena Andersson för några veckor sedan presenterade årets vårbudget hade hon tre stödord. Jobben, jobben och jobben. Retoriken återkom från Stefan Löfven i söndagens partiledardebatt i Agenda.

Inte så konstigt när man tänker efter. Det råder massarbetslöshet i Sverige. Arbetsförmedlingens senaste prognos är lite mer hoppfull än den som kom i vintras, men munter är den inte.

Under det här året kommer Sverige i genomsnitt att ha en arbetslöshet på 8,3 procent. Det är 434 000 människor, lika många som alla som bor i Malmö och Lund tillsammans.

Långtidsarbetslösa har det svårt

Arbetslösheten är inte heller "rättvist" fördelad. Vi vet att allt fler blir långtidsarbetslösa eftersom de som redan hade svårt att hitta ett jobb nu hamnat ännu längre bak i kön. Vi vet också att pandemin drabbat unga extra hårt eftersom det varit tvärstopp i branscher där många får sitt första jobb.

Unga människor ska inte börja sitt arbetsliv med arbetslöshet brukade politiker säga förr.

Dessutom har pandemin drivit på den strukturomvandling som redan pågår. Nedläggningsbeskedet i Kvarnsveden utanför Borlänge kommer sannolikt inte att bli det sista exemplet.

Kan inte viftas bort

Det är saker ingen socialdemokratisk finansminister kan vifta bort.
Just därför borde både Magdalena Andersson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark bli bekymrade när Arbetsförmedlingen nu säger att anslagen inte räcker. Antalet arbetslösa som kan få tidiga insatser kommer att minska redan i år.

Arbetsmarknadspolitiken går på kryckor. De ansvarslösa nerdragningarna i Moderaternas servettbudget, januariavtalets oansvariga privatiseringsplan och årtionden av ensidig satsning på "matchning" istället för åtgärder som utbildning har satt sina spår.

Nu blir det alltså ännu värre.

Vill ha dialog

Arbetsförmedlingen talar om behovet av en "dialog" med regeringen. Man vill veta vad man ska spara på.

En aktiv arbetsmarknadspolitik kommer inte att räcka för att nå full sysselsättning. Precis som ekonomerna Stefan Carlén och Christer Persson konstaterar i boken Sysselsättningskoden kräver det en omläggning av hela den ekonomiska politiken.

Den debatten kommer Magdalena Andersson att få ta på höstens socialdemokratiska partikongress. Men redan nu måste hon se till att Arbetsförmedlingen har resurser att i alla fall ge de arbetslösa det stöd de behöver.