Föd inte barn på sommaren

Vårdkrisen har blivit ett lika tråkigt återkommande sommartecken som fästingar och myggbett. Återigen larmar landets sjukhus om rekordstor personalbrist och rekordmånga stängda vårdplatser.

Värst är läget i förlossningsvården, skriver Svenska Dagbladet som har granskat situationen i landstingen.

För andra året i rad stänger Karlskoga lasarett sin förlossningsavdelning i åtta veckor, och i början av juni skrev Stockholms barnmorskesällskap i en debattartikel i SvD att situationen i Stockholms förlossningsvård är ohållbar.

Personal hyrs in från Finland

Det hårda trycket på förlossningsavdelningarna i Stockholm i sommar har fått mammor att söka sig till Gotland för att föda. Men redan i maj var listan full.
Förra året blev det en stor nyhet att ett för tidigt fött tvillingpar flögs från Uppsala till Åbo i Finland för neonatalvård. I år har Akademiska sjukhuset i Uppsala köpt två vårdplatser där redan i förväg.
I flera landsting försöker man lösa personalbristen med att locka anställda med stora lönepåslag för varje vecka de skjuter upp semestern. Andra har hyrt in personal från bland annat Finland.

Behövs mer förutsägbarhet

Att ständigt behöva läsa om personalbrist, fullbelagda sjukhus och hur mammor skickas hem så snabbt som möjligt efter förlossningen är stressande för många gravida kvinnor.

Det ska inte behöva vara så att man knappt vågar föda under sommarmånaderna.
Regeringen sköt till en halv miljard till förlossningsvården i sin vårbudget. Det är bra att man börjar lyssna på kvinnorna och personalen, men vad som saknas är en långsiktig strategi. Personalen behöver fler kollegor och kvinnorna mer förutsägbarhet i sin vård. För det handlar i slutändan om att barnen ska få bästa möjliga start i livet.