Donald Trump har blivit världens farligaste man

Ulf Kristersson borde vakna kallsvettig

Donald Trump i Florida

BRYSSEL Det finns ögonblick i historien då allt vänder. 11 september 2001 är ett sådant. Världen efteråt var en annan än innan, förändringarna trängde in på alla områden och i hela världen.

Pearl Harbour var ett annat. Japan anföll USA och drog in supermakten i andra världskriget. Efteråt är inget sig likt.

Valet av Donald Trump till USA:s president den 8 november 2016 var nästan ett sådant. USA:s institutioner överlevde trycket från vad USA:s tidigare generalstabschef kallat en ”Wannabee dictator”. Världen överlevde.

Men klarar vi det än gång till?

Vi bör nog börja tänka tanken, för allt mer tyder på att Donald Trump mycket väl kan vinna nästa år. Kanske ändras historien mer definitivt denna gång.

I flera av de delstater som kommer att avgöra det amerikanska presidentvalet leder Trump idag. Joe Bidens ålder börjar bli ett allt större problem för osäkra väljare. Trots ett framgångsrikt presidentskap.

Det kan tyckas orättvist, men så fungerar politik ofta. Du vinner eller förlorar på vad du vill göra – inte på vad du har gjort.

Donald Trumps politiska instinkter är att att sätta USA:s intressen först. Han är isolationist, en strömning lika gammal som USA självt och åsikter djupt förankrade i amerikansk politik. Vi är vana att se ett USA som engagerar sig i världen, men fram till andra världskriget var stämningarna helt annorlunda.

Ett USA som vänder sig inåt vore livsfarligt för världen. Då blir det Ryssland och Kina som kommer att försöka fylla tomrummet.

Eftersom USA är världens enda kvarvarande supermakt finns det inte mycket vi andra kan göra åt saken. Mer än att hålla tummarna.

Donald Trump är amerikansk nationalist som hämtar sin energi ut den globala högerextrema rörelsen. Det är en miljö till stor del dominerad av samma världsbild som Vladimir Putin har. Den starke har rätt, svaghet är något man föraktar. Regler är trams, Amerika först!

Med Donald Trump kan vi förvänta oss ett USA som lämnar eller tonar ner sitt engagemang i Nato och som lämnar Ukraina åt sitt öde. Kommer Europa att kunna väga upp detta?

Svaret idag är nej. Storbritannien och Frankrike är gamla stormakter, Polen är på väg upp men övriga stora länder i EU gör inte många knop när det kommer till försvar och säkerhet. Tyskland skulle kunna men det händer ärligt talat inte så mycket där. Spanien och Italien har sina egna problem och övriga EU-länder är var för sig ganska små.

Det vi har att sätta emot är själva EU, som i så fall måste förändras dramatiskt om vi vill kunna väga upp att USA minskar sitt engagemang. Verkar Europas politiker förstå det?

Svaret är: nej, inte än så länge.

Än så länge finns faktiskt tid att agera. EU-valet i juni nästa år skulle kunna handla om detta vägval. Men det mesta tyder på att olika inrikespolitiska frågor tar över, som alltid.

Ulf Kristersson borde vakna kallsvettig varje natt inför det som skulle kunna hända, liksom övriga EU-ledare.

Om jag fick önska något inför det halvår av olika EU-debatter som nu väntar före valet så är det detta. Ta Europa på allvar, ta det som händer på allvar, våga ställa de verkligt svåra frågorna till politikerna.

Donald Trump är idag världens farligaste man. Vad gör vi – hela Europa tillsammans – om han blir USA:s nästa president?

För det blir allt mer troligt för varje dag.

Följ ämnen i artikeln