Regeringens attityd gör att vi missar chansen

Utan en ny energiuppgörelse blir detta pannkaka

Den svenska vattenkraften ger oss unika möjligheter.

Ska elsystemet klara framtiden är det i alla fall tre saker vi borde prata om.

Var elkraften skapas, alltså vilka kraftverk vi har.

Hur den fördelas, alltså hur ledningar och andra delar av kraftnätet fungerar.

Vad vi gör för att använda elen effektivare och smartare. Som konsumenter och som samhälle.

Brister någon länk i kedjan fungerar inte systemet. Därför behöver energipolitiken en nationell kraftansträngning. Ett omtag där politiken pekar ut en riktning och där industri, högskolor och myndigheter får möjlighet att lösa problemen.

Det var ju så det gick till när dagens svenska elsystem skapades på 40-, 50- och 60-talet.

Tobias Hansson.

Det är inte jag som säger det, utan chefen för Hitachi Energy i Sverige, Tobias Hansson. Företaget är ett av världens ledare när det gäller distribution av el.

– Vi har helt fantastiska förutsättningar att bygga mer vindkraft – både till lands och till havs – eftersom vi har vattenkraft och kärnkraft som kan balansera elnätet, säger Hansson.

– På många marknader där vi jobbar har man inte alls samma förutsättningar.

Idag byggs förnyelsebara kraftkällor byggs ut i världen. Vindkraft, inte minst till havs. Enorma solcellsparker, till exempel i södra Afrika. Det skapar utmaningar.

Vi har helt fantastiska förutsättningar att bygga mer vindkraft

Stora roterande massor, som i generatorerna i kärnkraftverk eller vattenkraftverk, jämnar ut elens kvalitet. Med mindre planerbara energikällor kan spänning och frekvens variera.

– Om man har större del vindkraft måste man hitta andra sätt att lösa det, men de lösningarna finns, säger Anna Svensson som är ansvarig för Hitachis Energys lösningar när det gäller elkvalitet.

Anna Svensson.

Utrustning för att stabilisera spänning är inget nytt. Men utvecklingen går fort, inte minst när det handlar om kraftelektronik.

– I Sverige står det en sådan här ”pryl”, en STATCOM, ganska nära Alingsås, berättar Svensson.

Anläggningen utanför Allingsås byggdes för att stabilisera elnätet i sydvästra Sverige efter stängningen av reaktorerna i Ringhals.

– Det är ett system som Anna levererar till hela världen. Inte minst till länder som har mycket sol och vindkraft. I Sverige har vi gjort något, men skulle behöva göra mer om vi tar in mer vind- och solkraft, säger Tobias Hansson.

Att göra mer är ett tema som återkommer. Hitachi Energy har lösningar för energilagring, och för smartare användning av elnät och el. Order kommer från hela världen, den tekniska utvecklingen går framåt.

Sverige kan dra nytta av det.

Frågan jag ställer mig är, finns den tydliga politiska riktningen när det gäller investeringar eller nationell samling för det svenska elnätet? Finns viljan till en politisk överenskommelse där industri och vetenskap får möjlighet att ta vara på Sveriges förutsättningar?

Industrin står i alla fall redo den dag näringsministern vill prata om energipolitik, inte bara kärnkraft. Eller när statsministern förstår att det är hans jobb att skapa långsiktiga villkor för investeringar i både elproduktion och elnät.

Ett jobb han bara kan göra tillsammans med oppositionen.

Följ ämnen i artikeln