Hur länge sitter Kristersson kvar?

Den konservativa kannibalismen gör bara att M, SD och KD skyfflar runt samma väljare mellan sig. Moderaterna kan behöva städa.

Ulf Kristersson verkar hela valrörelsen och hösten ha trott att han skulle bli statsminister. 

Så blev det inte.

De flesta hade nog avgått efter ett sådant misslyckande. Väljarna röstade inte på hans parti och hans ledarskap har splittrat Alliansen. Ändå verkar Moderaterna honom som rätt man att vinna valet 2022.

Ingenting i dagens mätning från Aftonbladet/Inizio tyder på att den analysen är riktig. Moderaterna får 15,7 procent och hela det ”konservativa blocket” med SD och KD får bara 45,7.

Vill åt höger

Sedan valet har KD framgångsrikt förflyttat sig åt höger. De har lånat mycket av SD:s retorik och verkar ha vunnit många rörliga konservativa väljare.

Men för KD är den resan enklare. Deras väljare ligger redan fast förankrade långt ute på högerkanten.

Moderaterna däremot är en koalition av konservativa och liberala väljare. Kristerssons strategi, som verkar vara att följa efter KD, kan spräcka den inre allians M bygger på.

Samtidigt är frågan om konservativ kannibalism verkligen ger några nya väljare. En tävling mellan M, KD och SD leder ju knappast till något mer än att de skyfflar omkring samma väljare inom sitt block.

Frågan är hur länge Moderaternas lokala och regionala partibossar tänker tillåta att detta fortsätter.

”Spanska sjukan”

I Spanien kollapsade i veckan det tidigare så dominerande högerpartiet Partido popular under tyngden av högerextrema Vox. Samma sak i Finland nyligen. Inför EU-valet finns tecken på att den anständiga högern backar i stort sett överallt. Den ”spanska sjukan” ser ut att sprida sig.

I Danmark, där samma utveckling gått längst, har M:s systerparti Konservative bara 3,4 procent.

Så var går gränsen för när Moderaterna tackar Ulf Kristersson för visat intresse och hittar någon ny partiledare?

Vid 15 procent i EU-valet? Vid 10? Vid 5?

Det kan låta som en teoretisk övning, men någonstans går naturligtvis gränsen.

Ulf Kristersson ser ut att ta siffrorna med stoiskt lugn. Han verkar ädelmodigt inställd på att vara den kapten som lämnar den läckande skutan sist av alla.

Frågan är om hans parti verkligen låter honom göra det.

Följ ämnen i artikeln