Språkkrav – fult röstfiske

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Språkdebatten blir skev när folkpartiet antyder att de som kommer hit inte vill lära sig språket.

Folkpartiet tänker upprepa sin succémetod från förra valet: göra språkfrågan till den allt överskuggande. Det är förstås svårt för dem att rycka på axlarna åt det som gav dem ett hopp från 4,7 till 13,3 procent av rösterna och 31 fler platser i riksdagen.

Så rycka på axlarna är det sista folkpartiet tänker göra. Inför valet har de skrivit rapporten ”Språklyftet. En aktionsplan för att stärka kunskaperna i svenska hos personer med utländsk bakgrund”.

Många av förslagen i folkpartiets rapport skulle kunna vara lovvärda. Men retoriken är polemisk och en del förslag unkna. Återigen pekar folkpartiet ut ”dom där invandrarna” som det stora problemet.

Fiske i grumligt vatten

Det är få som förnekar betydelsen av språk. Men folkpartiet antyder att människor som kommer hit inte är intresserade av att lära sig språket och bli en del av samhället. Språkdebatten i folkpartiets regi blir därmed skev. Den handlar mer om hur människor ska tvingas lära sig svenska än om hur samhället ska ta sitt ansvar för att fler ska få bättre undervisning.

Om folkpartiet inte vill anklagas för att fiska i grumligt vatten (igen) måste de överge utpekandet av ”invandrarna”.

Ett förslag i rapporten är ”en stor språksatsning bör genomföras riktad mot vuxna invandrare som önskar förbättra sina kunskaper i svenska”. Folkpartiet har inte förstått ett dyft av Riksrevisionens kritik mot den nu förda integrationspolitiken. Det är just de riktade satsningarna som är problemet, att välfärdssamhället är för ”svenskarna” och specialsatsningar för den luddiga gruppen ”invandrare”.

Precis som Kunskapslyftet en gång var en generell satsning för alla som ville bilda sig, bör en språksatsning vända sig till alla som vill förbättra sina språkkunskaper, även om de inte faller under folkpartiets definition ”invandrare”.

I rapportens inledning står att ”vid sidan av jobb är förmåga att kommunicera på landets språk den viktigaste nyckeln till en fungerande integration”. Frasen tyder på ännu en skevhet. ”Fungerande integration” i meningen att människor med olika bakgrunder möts och lär av varandra går att uppnå även om man talar olika språk. Återigen pekar folkpartiet ut ”dom” som ämne för integration med ”oss”.

Överger hjärtefrågor

Folkpartiets rapport slår fast att språktest som krav för medborgarskap kommer att ”vara en av de högst prioriterade frågorna i eventuella regeringsförhandlingar”. Moderaterna är redan med på tåget, centerpartiet och kristdemokraterna har röstat emot förslaget i riksdagen.

Det är klart. Får folkpartiet tio procentenheter fler röster på en fråga måste de prioritera den framför forna hjärtefrågor som jämställdhet och generell välfärd.

NB

Följ ämnen i artikeln