Twittrar Billström om statshemligheter?

Hemlighetsstämplar meddelanden och blockerar journalister

Två frågor: varför är Billströms DM:s hemlighetsstämplade? Och varför blockerar han journalister?

Utrikesminister Tobias Billströms (M) twitterkonto är sedan 18 oktober 2022 en förlängning av Utrikesdepartementet. Det innebär att Billströms innehåll på appen X, tidigare Twitter, är allmän handling. Det innefattar alltifrån tweets till privata direktmeddelanden, DM.

Sedan Billström tillträdde som minister för snart ett år sedan får jag bara ut meddelanden från tio personer. Resterande meddelanden, mottagna som skickade, får jag inte se enligt ett regeringsbeslut från försvarsminister Pål Jonsson (M).

Dessa meddelanden är sekretessbelagda och det kan antas att ”det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelse eller på annat sätt skadar landet om dessa uppgifter röjs”.
Va?

Givetvis förstår jag att en utrikesminister hanterar känslig information. Men ska den informationen finnas på sociala medier?
Vad är det egentligen för känsliga uppgifter Billström delar på X? Sker Nato-förhandlingarna i en DM-konversation med Erdogan?
Det hela påminner om när den moderata utrikesministern, Carl Bildt, år 2012 använde en privat mejladress i jobbet. Då sa it-säkerhetsexperten Joakim von Braun att det hela var som att trumpeta ut hemligheter över gator och torg. Jag gissar att DM:a om frågor som kan skada landet är en liknande kakafoni.

Men historien om Billströms sociala medier-vanor slutar inte där.

Billström är även känd för att ha nära till “block-tummen”, vilket innebär att han genom åren har blockerat diverse användare på plattformen. Främst politiska meningsmotståndare och opinionsjournalister.

En som vet att han är blockerad är Arbetets kulturredaktör, Johannes Klenell. Han säger han har blockerats av en rad högerpolitiker genom åren, så han är van vid beteendet.

– Jimme Åkesson (SD) har till exempel blockat mig för så längesen att jag inte ens visste att han fanns på Twitter. På ett plan tycker jag nog mest att det är lika skönt att slippa deras vansinneutspel som de tycker det är skönt att slippa mig.

Andra journalister som blockerats är Dagens ETC:s reportrar Christoffer Röstlund Jonsson, Jenny Lindström samt Nya Mittens Lotta Ilona Häyrynen. För att nämna några.

Men när jag begär att få tillgång till hela Billströms blocklista får jag nej. Igen. Regeringskansliet menar att de inte hanterar den sortens handlingar. Trots att listan alltså finns på X-appen, i ministerns jobbtelefon. Precis som hans meddelanden.

Nils Funcke, tryckfrihetsexpert, reagerar kraftigt på att så många journalister blockerats från att ta del av handlingarna på appen.

– Man kan ju fråga sig på vilka grunder ministern har valt att blockera vissa enskilda journalister? För det som ska känneteckna ett statsråd vid myndighetsutövning är att man ska behandla alla lika.

Ja, det kan man fråga sig. Varför blockerar ett statsråd vissa granskande journalister?
2023 är det mer regel än undantag för politiker att använda sociala medier i jobbet. Det kan man tycka vad man vill om, men är man statsråd så ingår det att vara tillgänglig för journalister.

Det ingår inte att blockera en reporter bara för att hen ifrågasätter ens politik. Därtill bör det inte ingå att skicka säkerhetskänslig information via DM:s, precis under näsan på X:s ägare Elon Musk.
Sedan februari 2022 pågår det ett krig i Europa. Utöver att Sverige ansökt om att gå med i Nato har även vårt säkerhetsläge försämrats och terrornivån har höjts. De senaste åren har även Sveriges myndigheter och näringar utsatts för en rad it-attacker. Enligt experter är det något som också bara kommer att öka.

Att jag som journalist då inte får se Billströms DM:s är en sak. Men förstår regeringen verkligen allvaret i att innehållet – som är så säkerhetskänsligt att det sekretessbeläggs – med all säkerhet redan har läst av främmande makt? Och lagras av Musk på en server i USA?

Om det är så här regeringen hanterar Sveriges säkerhet, då har vi mer än Ryssland att vara rädda för.