Alle man till pumporna

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2003-10-28

8-10 personer

1 kg pumpakött (Fråga din grönsakshandlare om hur mycket orensad pumpa

du behöver.)

2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 tsk timjan

5 dl vatten

2 tärningar grönsaks-

buljong

5 msk koncentrerad

apelsinjuice

2 dl vispgrädde

3 msk tomatpuré

Salt

Peppar

Dela pumpan och karva ut fruktköttet. Släng det trådiga kärnhuset och kärnorna. Dela köttet i ganska stora bitar. Skala och hacka löken och vitlöken grovt.

Fräs löken, vitlöken och pumpabitarna med timjanet i olivoljan i en gryta tills

löken blir glansig men inte brynt. Häll i vattnet, apel-sinjuicen och buljongtärningarna. Sjud under lock

i 30 minuter.

Mixa soppan så att pumpabitarna blir till puré. Värm upp igen. Rör i grädden och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar.

Balsamico-knäck:

1 dl socker

3 msk balsamvinäger

Smält sockret i en kastrull. Blanda med balsamvinäger och koka ihop några minuter. Häll ut i en sträng på bakplåtspapper så att du får långa pinnar när knäcken stelnar.

Chiliblod:

Chili på tub eller sambal oelek och tomatpasta

Använd chili på tub eller blanda sambal oelek och tomatpasta till lagom styrka. Dra ett blodrött streck över varje sopp-portion.

Alldeles för halloween? Hoppa över chilin och knäckpinnen. Ett gott bröd är aldrig fel till pumpasoppa.

Maten

Följ ämnen i artikeln