Läckra recept ur Tinas nya kokbok

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2003-09-28

Tina är tillbaka   både i tv och med en ny kokbok. Exklusivt för Aftonbladets läsare delar hon med sig av recepten och avslöjar hur hon kommer på dem.
Jag går på krogen och blir inspirerad, säger Tina.

30 år gammal känner sig Tina äntligen vuxen – men det krävdes ett lass kålpudding.

För Aftonbladet avslöjar hon vad hon gör med alla sina pengar – och att hela Sveriges tv-Tina gärna går till korvmojjen.

– Ibland köper jag potatismos för varenda krona. Det brukar bli rätt mycket mos.

Jo, det är faktiskt sant. Tina Nordström som så leende lätt trollar fram godsaker i tv går till korvkiosken när det kurrar i magen – och investerar tungt i mos.

Man ser ju mosberget framför sig. Hennes två tidigare kokböcker har sålt i hundratusentals exemplar och en hel del slantar har fallit över Tina.

Tredje boken

Men ”varenda krona” syftar på 15 spänn i växel och inte hela förmögenheten. Även de rika och berömda har problem med kassaflödet ibland.

Snart blir det påfyllning igen. Tredje kokboken ”Tina.” landar hos bokhandlarna i dagarna.

– Jag var faktiskt nere vid kiosken för ett par dagar sedan. Det blev köttbullar. Och extra mos.

Det blir även pizza då och då hemma hos henne och pojkvännen Martin.

Favoriterna är kebabpizza och calzone.

Vi andra behöver alltså inte skämmas när vi flyr middagsångesten på Konsum och låter det kulinariska stanna vid en platt kartong från killarna på hörnet.

Vad sa han i kiosken när ”tv-Tina” tittade in?

– Inget särskilt. Jag har handlat där länge. Han undrade bara om jag skulle orka allt moset – men det gick bra.

På krogen, då – blir personalen nervös och svettig när tv-kocken är gäst?

– Nej, inte där heller. Det kanske blir ett leende extra för att man är känd, säger hon.

Trots leendena är hon kluven inför kändisskapet. Den privata och fredade zonen är mycket vid.

Några tidningar har skrivit att hon och Martin snart ska gifta sig men det avfärdar hon med ett skarpt ”trams!”. Kroppsspråket visar att det är slutsnackat om romantiken.

Mat går mycket bättre.

Nya boken är tjockare än de tidigare och som vanligt har hon fått pinna på.

– Tre böcker på tre år är ganska mycket, säger Tina.

Nervös?

– Nja, jag är lättad över att den är klar men det ska bli spännande att se hur den tas emot.

Hur är det att göra tv då, börjar det bli som att gå till fabriken?

– Jag börjar få rutin – som tur är – men vi spelar in utan att repetera så jag får fortfarande puls när det är dags.

Hur kommer du på alla rätter?

– Jag har ingen bank som jag plockar ur. Då blir man så låst. Man får gå på krogen och bli inspirerad, läsa kokböcker och kolla på nätet. Jag surfar rätt mycket på måfå. Börjar på ”anka” och kanske slutar med något recept från Kinas turistbyrå.

– Fast jag har ju dåliga dagar. När jag känner mig pressad att skriva recept så blir det sällan något. Då struntar jag i det så kommer idéerna när jag gör något annat i stället. Vi var ute några tjejer i helgen och två bra idéer dök upp då fastän jag inte arbetade.

Saknar du att jobba i restaurangkök?

– Jag gjorde det men mest i början. Nu får jag kickarna när det är dags för tagning i stället.

Men du kommer att byta tillbaka?

– Det vet man inte ? Jag har fått smak på normala arbetstider. Mina vänner uppskattar att jag verkligen kommer när jag tackat ja till en fest och inte lämnar återbud i sista minuten för att jag måste jobba.

Mindre grädde

Från att ha varit en motvillig hemmamatlagare har Tina blivit riktigt flitig (med undantag för utryckningarna till korvmojjen).

– Förr åt man ju på jobbet men nu försöker jag laga middag varje dag. Man får anstränga sig och se till att det inte blir riktigt lika mycket grädde i såsen som i restaurangmaten.

? och Martin får vara försökskanin inför tv-programmen?

– Nej, jag behöver inte experimentera så mycket. Jag har det i mig. Kommer jag på något eller ser en bild på en maträtt kan jag laga den utan att behöva testa.

Ni förfaller inte till te och mackor?

– Nej, det ska vara lagad mat. I går chockade jag både mig själv och min sambo med kålpudding. Jag kände mig riktigt duktig, särskilt som det blev åtta portioner över att stoppa i frysen. Det var som om jag blivit vuxen på något vis.

5 recept ur nya kokboken Tina.

Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur

Tina Nordström

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln