Bolagen vill höja hyran – hyresgäster uppmanas att inte betala

Föreslår en andra hyreshöjning för året

Uppdaterad 2023-06-17 | Publicerad 2023-06-16

På Simrishamnsgatan i Malmö riskerar flera hyresgäster hyreshöjningar.

Fastighetsägarna lämnade förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Nu befarar Hyresgästföreningen att 15 000 hyresgäster kan få en tvåprocentig höjning av hyran – trots att det inte förhandlats.

– Många hyresgäster är ju redan utsatta som det är, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef Hyresgästföreningen region södra Skåne.

I den årliga hyresförhandlingen höjdes hyran med fem procent – nu vill flera fastighetsägare i Malmö höja hyran med två procent till.

Totalt berörs 15 000 hushåll över hela staden av de eventuella höjningarna. Hyresgästföreningen är nu oroliga för att fastighetsägarna kommer skicka ut fakturor med den höjda hyran, som inte förhandlats.

– Vi uppmanar hyresgäster att betala sin gamla hyra, man gör inget fel, man måste bara aktivt välja att betala den gamla hyran, säger Benny Bendzovski, förhandlingschef Hyresgästföreningen region södra Skåne.

Benny Bendzovski, förhandlingschef.

”Känns inte rimligt”

Fem fastighetsägare och ett ombud valde att lämna förhandlingarna under onsdagen då inte Hyresgästföreningen gick med på deras krav.

– Vi stod helt enkelt väldigt långt ifrån varandra. Vår bild är att 2023 års hyresförhandlingar är färdiga. De förhandlade vi vid årsskiftet, säger Benny Bendzovski.

Fastighetsbolagen hade tre förslag. De ville få igenom sin höjning på två procent eller en lägre höjning under sommaren tillsammans med ett schema för kommande höjningar nästa år. Schemat skulle i längden innebära en fyraprocentig höjning enligt Hyresgästföreningen.

Ett tredje förslag var att justera den så kallade ”Malmömodellen” som styr den systematiska hyreshöjningen. Bolagen ville att det skulle justeras så att hyran gradvis skulle stiga med tiden.

– Det känns inte rimligt i det dagsläget som vi befinner oss för de boende. Vi ser ingen möjlighet till justering, säger Benny Bendzovski.

De bolag som valde att lämna förhandlingarna var Heimstaden, Willhem, Trianon, Victoriahem, Rosengård Fastigheter och Kanslihuset. Enligt Benny Bendzovski är det ovanligt att något sådant sker.

– I denna digniteten har jag aldrig varit med om, så här samlat med flera fastighetsägare. Det är inte allt för vanligt och vi har ju båda förhandlingsplikt, säger Benny Bendzovski.

Hyresgästföreningen menar att det inte finns några risker för de hyresgäster som väljer att följa deras uppmaning.

– Som hyresgäst behöver man inte oroa sig, det finns ingen risk att belastas ekonomiskt eller att få sin lägenhet uppsagd om man betalar sin gamla hyra, säger Benny Bendzovski.

En del av fastighetsbolagen har nu börjat direktförhandla med hyresgästerna istället för att förhandla med Hyresgästföreningen.

I ett informationsbrev som skickats ut från fastighetsbolaget Wilhem informeras hyresgäster om att de har ”rätt att inte acceptera sin nya hyra”. Hyresgäster riskerar inte heller att bli uppsagda om de väljer att betala sin nuvarande lägre hyra, men kommer att kallas till hyresnämnden.

I ett mejl skriver Willhem att det ekonomiska läget, som blivit allt tuffare ligger bakom deras hyreshöjningar och att de hoppas att hyresgästerna accepterar deras förslag på en ny hyra.

Även Heimstaden väljer att förhandla direkt med hyresgästerna och menar också att ökade kostnader och högre räntor ligger bakom att de vill höja hyrorna.

– Vi hade ett antal förslag men tackade nej till allt. Då kände vi det som meningslöst att fortsätta, säger Patrik Hall, VD på Heimstaden och fortsätter:

– För de fastigheter det gäller går vi ut till hyresgästerna med ett förslag på en ny hyra. De har valet att tacka ja eller nej och kan fortsätta betala den tidigare hyran.

Även Trianon kommer gå vidare och förhandla direkt med hyresgästerna, säger bolagets vd Olof Andersson.

– Vi har haft en kostnadsökning på 2 500 kronor per månad för en vanlig trea. Den första hyreshöjningen var på 400 kronor och det vi begär nu är ytterligare 130 kronor. Det är viktigt att hyrorna följer kostnadsutvecklingen.

Släpper kraven för i år

Rosengård fastigheter, som var ett av de bolag som valde att lämna förhandlingarna, har nu valt att inte fortsätta med förslaget på en andra hyreshöjning. Deras hyresgäster kommer således behålla sin gamla hyra.

– Vi kommer inte att göra något nu utan vår ordinarie avisering ligger kvar. Vi menar fortfarande att vi behöver höja hyrorna men vi fortsätter vår dialog med Hyresgästföreningen och tar med oss det inför förhandlingarna 2024, säger Jenny Tebäck, marknads- och Kommunikationschef på Rosengård fastigheter.

Aftonbladet har sökt Victoriahem och Kanslihuset.