Gamla stans butiker under hård press: ”Traditionen kan dö”

Publicerad 2023-02-13

Småföretagarna i Gamla stan är allvarligt hotade av den tilltagande butiksdöden.

Nu varnar affärsinnehavarna för att den flera hundra år gamla handelstraditionen snart kan gå under.

– Jag jobbar dygnet runt men kan inte ta ut lön, säger butiksägaren Katarina Malmgren.

De fysiska butikerna pressas av höjda hyror såväl som ändrade köpbeteenden och kunder som håller hårdare i pengarna.

 PLUS: Unika fönstret: Bind räntan utan att betala mer

För de små handlarna i Gamla stan i Stockholm innebär det att många butiksägare tvingas säga upp personal, inte kan ta ut lön och måste skaffa sig extrajobb.

En av dem är Katarina Malmgren som driver Kompani Kolibri på Köpmangatan och även är ordförande för Gamla stans företagarförening, som tidigare har intervjuats i bland annat Dagens industri.

Katarina Malmgren, Kompani kolibri.

– Det är en fullständigt exceptionell situation. Först hade vi pandemin då det i praktiken blev ett näringsförbud. Jag fick ta in sju kunder åt gången och blev tvungen att skicka ut folk – men utan att ha rätt till samma pandemistöd som andra, eftersom mitt företag var för nystartat. Vid årsskiftet kom elräkningarna och indexuppräkningen som pressade upp lokalhyran med nästan 11 procent.

Hyran högre än lönen

Många fastighetsägare använder konsumentprisindex (KPI) som riktmärke för hur det kommande årets hyror ska justeras.

KPI är det index som mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen i Sverige.

– Det känns helt oskäligt att det bygger på KPI. Det är en varukorg, det har inget med lokalen att göra, säger Katarina Malmgren.

”Under pandemin blev det i praktiken ett näringsförbud”, säger Katarina Malmgren.

Butikens lokalhyra har höjts från 26 107 kronor till 28 647 kronor vilket är mer än vad hon kan ta ut i lön.

Fastigheten där butiken ligger ägs av en bostadsrättsförening med 40 lägenheter och fyra kommersiella lokaler. Lokalerna har 10 procent av ytan och står för 25 procent av föreningens intäkter trots att de har sina egna elräkningar och betalar renoveringar själva.

Katarina Malmgren tycker att balansen mellan fastighetsägarna och hyresgästerna är ojämn och varnar för att många lokaler i Gamla stan snart kan stå tomma.

– Min hyresvärd pekar på att man måste ha en verksamhet som bär sig. Självklart är det så. Men problemet är likadant för alla företagare i Gamla stan. Det går inte bara att säga ”din affärsidé är för dålig”.

Hon fortsätter:

Eftersom det här är ett problem som handel och restauranger överallt brottas med, vore det rent samhällsekonomiskt mycket smartare om fastighetsägarna hjälper till genom att justera ned hyrorna. Då kan kanske fler företag klara sig, i stället för att både investeringar och arbetstillfällen går upp i rök.

Många lokaler i Gamla stan kan snart komma att stå tomma, varnar Katarina Malmgren.

Vill hålla kulturarvet vid liv

Katarina Malmgren älskar Gamla stan och brinner för att hålla den flera hundra år gamla handelstraditionen i stadsdelen vid liv. Men när allt fler småföretagare går på knäna blir hon orolig att seden snart har nått sin slutstation.

– Det vi ser är att kontoren flyttar in i stället. Många sätter upp frostade fönster trots att det strider mot detaljplanen och Stadsmuseets regelverk för Gamla stan. Hela idén med att hålla kulturarvet öppet bygger på att det ska vara öppna verksamheter som butiker och caféer. Vill man att stadsdelen ska vara en levande plats krävs det att man värnar om den sortens näringar.

I Gamla stan finns 397 fastigheter och 242 olika fastighetsägare. Byggnaderna ägs av allt från Riksdagen till försäkringsbolag och pensionsfonder.

Jag har inte kunnat ta ut lön i december och januari.

Fastighetsägarna: ”Olyckligt för alla”

Stadsholmen, ett dotterbolag till Svenska bostäder, är den största ägaren med 54 fastigheter i stadsdelen med ett särskilt uppdrag att skydda kulturbyggnader. De hyr ut cirka 145 lokaler varav 78 är öppna verksamheter.

Aftonbladet har utan framgång sökt dem för en kommentar. Men till Dagens industri säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen, att de inte kan ta ansvar för näringar som inte går runt.

– För oss som fastighetsägare är det svårt att ta hänsyn till företag som inte bär sig. Vi har inget utrymme att subventionera hyror utifrån verksamhetstyp.

Johan Kleveland, förbundsjurist på branschorganisationen Fastighetsägarna, säger att man i hyresavtal ofta använder sig av klausuler som är kopplade till KPI och att det ligger fast under avtalstiden.

– Fastighetsägare har också ökade kostnader och värdet förändras över tid. Samtidigt skulle ett vikande intresse på hyresmarknaden vara väldigt dåligt för fastighetsägarna, att företag går omkull är inte önskvärt för dem. Det är en olycklig situation för alla.

 PLUS: Höga räntorna kan leda till brytpunktssmocka

Tvingas jobba extra

Katarina Malmgren öppnade Kompani Kolibri i juli 2019 och sadlade då om efter 30 år som civilekonom.

Hon har tidigare varit bland annat ekonomichef inom industrin där hon tjänade tre gånger mer än vad hon gör idag.

– Jag har inte kunnat ta ut lön i december och januari. Nu går mina sista privata pengar för att klara räkningarna där hemma.

Tack vare hennes förra karriär som ekonom har hon kunnat ta sig an konsultuppdrag som hon har arbetat med vid sidan av butiken.

”Fasen, jag ska få det här att funka”‚ säger Katarina Malmgren.

Arbetar sju dagar i veckan

Men det har inneburit att hon har jobbat kvällar och nätter sju dagar i veckan och bara kunnat ta en veckas semester om året.

– Från tidig morgon arbetar jag med butiken och när jag stänger sitter jag med konsultuppdragen. Jag har också lånat pengar på min bostadsrätt och på så sätt kunnat undvika att ta ut lön när pandemin slog till. Allt för att kunna rädda de här investeringarna jag har gjort.

Katarina Malmgren har nu blivit beviljad skatteanstånd samtidigt som hon letar efter nya konsultuppdrag och undersöker andra möjligheter att dra in sidoinkomster.

Hur länge hon kommer lyckas hålla företaget flytande är osäkert, men hon är fast besluten att driva affären så länge det går.

– Jag kan inte gå till banken eftersom att jag tar ut för lite i lön för att få ett lån. Företaget kan inte få en kreditlina här. Jag försöker skjuta väggen framför mig. Jag har lyckats betala in hyran varje månad men får hålla igen på annat. Men jag tänker fasen, jag ska få det här att funka.

Mikaela Somnell