Ditt eget ansvar se till att numret blir rätt

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2013-12-13

Skatteverket: Vi kan inte rätta till felet med allmänna medel

Veronica Nilsson skulle betala in vinstskatt och skrev fel på ett nummer i OCR-raden.

Veronica Nilsson skulle betala in vinstskatt och skrev fel på ett nummer i OCR-raden.

Det kostade henne 64 835 kronor.

Som skatteverket inte kan betala tillbaka.

Pengarna hamnade då på en annan kvinnas skattekonto. Ett misstag som ligger helt och hållet på Veronica att justera. Innan den 28 december – annars går ärendet vidare till kronofogden.

– Ja, tyvärr kan inte skatteverket eller staten återbetala pengarna till Veronica eftersom den andra kvinnan fått dem. Statens pengar är allas pengar, vi kan inte rätta till hennes misstag med skattepengar. Man ska komma ihåg att pengarna inte finns hos oss, skulden finns kvar, säger Chris Eriksson, expert inom skattebetalning på Skatteverket, och tillägger:

– Det här är nu en civilrättslig fråga mellan den som betalat och den som tagit emot pengarna.

Studsat mot Skatteverkets bankgiro

Hon förklarar att Veronicas inbetalda pengar först studsat mot Skatteverkets bankgiro för att sedan gå vidare in på det skattekonto som angetts vid inbetalningen, alltså personnumret.

I slutet finns väl en kontrollsiffra?

– Ja, den talar om att det är ett möjligt nummer. Om inte stoppas betalningen. Vårt system känner däremot inte av om man skrivit fel personnummer.

Det uppfattas av många som en spricka i betalningssäkerheten.

– Visst kan det vara lätt att slinta på ett personnummer, man är nog mer noga med längre, främmande nummer. Men, desto större anledning att vara uppmärksam.

Är det här ett problem ni diskuterar?

– Ja, vi har tagit upp frågan ibland. Men det finns inget tekniskt system som kan hantera att du skriver ett personnummer som finns. Du har rätt att betala in till vem du vill. Och vi förutsätter förstås att pengarna ska till det nummer som anges.

”Krångligare”

Varför inte lägga till några siffror till personnumret?

– Det är möjligt att vi skulle kunna komma runt problemet med tillräckligt många siffror, men det skulle det bli ännu lättare att skriva fel då, och krångligare.

Chris Eriksson ser ingen anledning till oro:

– I de allra flesta fall löser det sig. Och vi hjälper till i den mån vi kan.

– Vi har gått igenom Veronicas fall i dag igen och kan konstatera att ärendet inte var riktigt klart. Veronica kommer att få tillbaka de pengar som ätits upp av den andra kvinnans skulder, de pengarna kommer Skatteverket åt. Men en del av pengarna hade betalats ut och dem kan vi inte ta.

Fler som drabbats

Johan: "Jag fick någon annans företagsskatt insatt på mitt konto"

För något år sedan blev Johan Lindblad uppringd av en olycklig dam som skrivit en siffra fel i OCR och betalt in sitt företags skatt till hans företags skattekonto. Johans företag var nedlagt, avslutat och likviderat sedan många år tillbaka, men skattekontot fanns fortfarande kvar.

– När jag forskade vidare fick jag veta att alla konton sparas för att säkra ev. skulder i nedlagda företag. Om jag haft en kvarstående skatteskuld hade kvinnans inbetalning alltså omedelbart förverkats!

Nu fanns det lyckligtvis ingen skuld i Johans f.d. bolag, men hur skulle kvinnan få tillbaka pengarna från ett företag som inte finns?

– Jag frågade Skatteverkets jurist som sa att jag skulle skriva på ett godkännande av återbetalning, trots att företaget inte existerar och jag därmed inte tecknar firman. Jag påpekade att det i praktiken innebär urkundsförfalskning. Han sa att det inte fanns något annat sätt.

Då skrev Johan på och kvinnan fick tillbaka pengarna.

– Men det är oförsvarligt att Skatteverket inte har ett skydd eller ens en plan för hur man ska kunna korrigera ett fel som så uppenbart och enkelt kan uppstå i deras system. Tänk om någon betalar in hela årets moms och knappar in en siffra fel så att inbetalningen hamnar i ett konkursföretag med miljonskulder?

Chris Eriksson, expert inom skattebetalning på Skatteverket, kommenterar:

– Sedan Johanfallet har hanteringen ändrats. Finns pengarna kvar hos Skatteverket så att vi kan nå dem betalar vi alltid tillbaka dem efter utredning. Detta gäller även om pengarna finns registrerade på ett bolag i konkurs eller om de gått till en skuld. Men det förutsätter att du har ett kvitto eller en transaktion på nätet att visa upp som styrker det du säger.

Cecilia: "Pengarna rök omedelbart"

Cecilia Harald, gjorde även hon samma fel för några år sedan:

– Vi hade då enskild firma och vände på två siffror när momsen på dryga 25000 skulle betalas. Detta uppdagades dock snabbt, men eftersom personen som fått pengarna inbetalt på sitt skattekonto hade skulder, så rök de pengarna omedelbart och vi fick beskedet av skatteverket att vi, mer eller mindre, fick skylla oss själva.

Följ ämnen i artikeln