Så mycket kan din hyra höjas: ”Extremt höga yrkanden”

Lista – alla yrkanden som kommit hittills

Publicerad 2023-11-13

2024 års hyresförhandlingar är igång och kraven från fastighetsägarna är rekordhöga.

Hyresgäster över hela landet uppmanas nu att ta höjd för en hyreschock.

– Det är extremt höga yrkanden från många bolag, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Hittills har yrkanden från 41 procent av hyresvärdarna kommit in – vilket berör runt 1 230 000 hyresgäster.

Redan förra året kallade Hyresgästföreningen yrkandena inför 2023 års hyror ”historiskt höga” – men nu är kraven ännu hårdare.

– Det blir lätt urvattnat att säga så, för det är ännu högre yrkanden i år. Från de allmännyttiga fastighetsägarna har det kommit in lite lägre yrkanden, men de privata sticker ut. De kanske tror att om de startar så högt som möjligt så får de också en högre överenskommelse i slutänden. Det är ett förlegat sätt att förhandla på, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Utifrån de yrkanden som hittills kommit in uppskattar Carl-Johan Bergström att de allmännyttiga bostadsbolagen i snitt yrkar på hyreshöjningar om 8,7 procent medan de privata begär nära 12 procent.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen

”Kommer bli tuffa förhandlingar”

Samtidigt finns det vissa allmännyttiga bolag som sticker ut – i Gotland yrkar tillexempel Gotlandshem på en höjning på hela 17,53 procent.

– Det är extremt höga yrkanden från många bolag. De flesta som har gått in med de mest extrema yrkandena står fast vid sina krav, de rör sig inte. Med de fastighetsägare som främst tänker på vinst kommer det att bli tuffa förhandlingar.

Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna

Fastighetsägarnas förhandlingschef Nathalie Brard skriver i ett mail till Aftonbladet att de har baserat sitt yrkande (10 procent) på den så kallade ”trepartsmodellen”.

Trepartsmodellen gör gällande att en rad parametrar ska ligga till grund för hyresjusteringar: Dels lokala faktorer som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt förvaltnings- och underhållskostnader. Dels nationella variabler som räntor, BNP och BNP/capita samt inflation exklusive hyror.

”Om den (trepartsmodellen, reds. anm) används utan justering borde hyrorna höjas med cirka 25 procent. Vi har justerat den siffran genom att använda andra vikter och har då landat i en kostnadsökning på drygt 14 procent. Vi har inte hört att Hyresgästföreningen har haft några invändningar mot det synsättet. Det beror kanske på att de inser att beräkningen underskattar de verkliga kostnaderna”, skriver Nathalie Brard i mailet.

”Ställs mot att hushållen går på knäna”

Men Carl-Johan Bergström köper inte fastighetsägarsidans argument.

– Det här ställs mot att hushållen går på knäna samtidigt som fastighetsägarna fortsatt går med vinst. Det har varit extremt lönsamt att vara fastighetsägare under flera decennier. De har sagt förut att de har byggt upp en kassa för att spara inför sämre tider. Då blir det skevt att de måste höja så mycket när det väl är dåliga tider.

Fastighetsägarna påpekar att de sätter sina yrkanden utifrån en modell som Hyresgästföreningen har godkänt – och nu vill ni gå ifrån den?

– Vi har överenskommelser om vilka parametrar vi ska förhandla utifrån, men det är inte tänkt att vara en räknemaskin som ska spotta ut en exakt siffra som gäller. Man förhandlar utifrån vissa faktorer men det ska också råda en balans mellan fastighetsägarens och hyresgästens intressen och behov.

Skulle förhandlingarna dra ut på tiden finns det även risk att många hushåll får en retroaktiv hyressmocka.

– Förhandlingarna pågår nu, många handlar om höjningar från första januari. Blir vi överens innan det, då blir det ingen retroaktivitet. Blir vi inte klara, då kan det bli retroaktiva hyresavier.

I listan nedan kan du söka på just din hyresvärd, och se om de har lämnat in ett yrkande på hyreshöjning.

”Oro och ilska”

Carl-Johan Bergström säger att alla parter är måna om att bli färdiga med förhandlingarna i tid, men uppmanar ändå hyresgäster att ta höjd för retroaktivitet.

– Man ska vara beredd på hyreshöjningar och om det finns möjlighet är det alltid bra att lägga undan pengar. Man kan också vända sig till sin fastighetsägare och förklara hur läget ser ut. Desto fler som gör sin hörd, desto större är chansen att man kan hålla hyreshöjningarna på en rimlig nivå.

Enligt Carl-Johan Bergström är många hyresgäster djupt oroade för hur förhandlingarna ska gå.

– Många är oroade över att det kommer höga yrkanden. Folk frågar sig om de kommer ha råd att bo kvar. Det är både en oro och en ilska över att det ser ut som det gör.

LISTA: Alla värdar som lämnat in yrkanden på hyreshöjning

Klicka på pilen till höger i listan för varje bolag för att läsa mer.