Dramatenchefen: Förödande för hela branschen

Erika Josefsson/TT

Publicerad 2023-11-09

"Vi lever i en tid där konsten, kulturen och teatern är hotad och attackerad från väldigt många håll i dagens Europa, både politiskt och ekonomiskt. Och vårt enda svar på det, tror jag, är att fortsätta göra just konst och kultur" säger Dramatenchefen Mattias Andersson.

Färre premiärer på stora scenen i vår.

Det är en direkt konsekvens när regeringen minskar anslaget till Dramaten i Stockholm i nästa års kulturbudget.

Dramaten har fem miljoner kronor mindre nästa år, berättar Dramatenchefen Mattias Andersson. Därtill ”frysta anslag” några år framöver, det vill säga inga uppräkningar för allmänna kostnadsökningar och inflation som tidigare har ökat det årliga anslaget med drygt två miljoner kronor, framhåller han.

Vårens nya föreställningar på stora scenen blir Lorcas ”Yerma” samt Ada Berger och Liv Strömquists ”Liv och Död Strömquist”, men i vanliga fall hade publiken fått även en tredje premiär.

– Föreställningarna kommer inte att tappa i kraft och dignitet, men vi ska svara på det pluralistiska moderna Sverige och det är klart att vi vill erbjuda så mycket som möjligt, säger Mattias Andersson.

Nästa år kommer ändå att ”kunna räddas” tror han, men på sikt kommer ”de systematiska nedskärningarna att få enorma konsekvenser för teatern”:

– Det är förödande för hela branschen, vi är den största arbetsgivaren. Regissörer, scenografer, dramatiker – de är ju frilansare och vi ska erbjuda dem plats, säger han och framhåller att nationalscenen varken får bli ängslig eller utstuderat kommersiell.

– Man vill ju nå så stor publik som möjligt men vi har också ett uppdrag att föra scenkonsten framåt som nationalscen – det innebär att ta risker. Vi får inte tappa de innovativa föreställningarna, jag vill tro att den kombinationen ändå är möjlig.

Följ ämnen i artikeln