”Unga mammor” i TV3 – så gick det sen

1/6
TV

Ilska när hon tog hål i öronen på bebis. Planerar fler barn. Fått friare via nätet.

Nöjesbladet tar reda på hur det har gått för mödrarna som medverkar i TV3:s webbserie ”Unga mammor”.


Fått friare via nätet: ”Inte nappat”

Milan och Julia Bergman.
Milan och Julia Bergman.Foto: Privat

Julia Bergman, 21:

För ungefär fyra år sedan fick Julia Bergman reda på att hon var gravid. Då gick hon i trean på gymnasiet.

Vid förlossningen kände hon genast att något inte stämde.

– När Milan kom ur min mage hade jag en magkänsla att det var något konstigt men vi tänkte inte mer på det. Vid kontrollen efter ett dygn sa läkaren att vi fått en jättefin pojke, men att han misstänkte att Milan har Downs syndrom, sa Julia tidigare till Nöjesbladet.

Ett senare test visade sig att så var fallet. Julia Bergman vill slå tillbaka mot fördomarna mot funktionsvariationen och tackade ja till att vara en av fyra tjejer i nya ”Unga mammor”.

Julia Bergman.
Julia Bergman.Foto: TV3/Johnny Wohlin

– Det var jättekul att första säsongen uppskattades och att det gick bra. Kul att de ville ha med oss i andra säsongen, säger hon.

Det är stort intresse kring Julia och sonen Milan. Hon hade omkring 3000 följare på Instagram före ”Unga mammor” och nu ligger hon på 53000.

– Jag är lite förvånad för att jag bara har fått positiva reaktioner efter min medverkan. Det är ingen som har uttryckt sig på ett tokigt vis. Jag trodde att jag skulle då både och. Men det är ju härligt.

Det spelar ingen roll om man har Downs syndrom eller är en flicka som vill klä sig i pojkkläder. Alla är värda lika mycket och ska inte behöva känna att de inte passar in

Idag blir hon igenkänd på stan.

– Jag bor i en liten håla, alltså Vinslöv, och det är kul när folk kommer fram till oss och är nästan lite stolta över oss.

Nu pluggar hon till sjuksköterska.

– Det är fullt ös.

– Jag vill fortsätta visa samhället hur vårt liv ser ut och hur normalt det faktiskt kan vara. Jag kanske skjuter samhället framåt och kämpar för allas lika värde. Det spelar ingen roll om man har Downs syndrom eller är en flicka som vill klä sig i pojkkläder. Alla är värda lika mycket och ska inte behöva känna att de inte passar in, säger hon.

Något som skiljer sig åt i livet jämfört med sista avsnittet?

– Det slutade med att jag skulle börja plugga. Nu har jag ändrat mitt liv från att jobba till att gå i skolan. Det är en stor omställning både för mig och Milan. Det är väl det största. Annars kämpar vi på som vanligt. Största utmaningen är fortfarande att han ska lära sig att gå.

Hon har blivit uppvaktad av personer via sociala medier som vill dejta.

Julia bara skrattar.

– Det är ingenting som jag har nappat på. Det är många som har hört av sig. Inte bara därför, men även för att peppa mig och Milan. Så det är roligt, säger hon.

Hur är det på relationsfronten?

– Det är lite hemligt. Det vet man aldrig. Just nu ligger jag lågt med det.

Bergman förklarar att hon har varken tid eller kunskap att på ett optimalt sätt sköta sina sociala medier.

– Så jag har anlitat en säljbyrå. För att min Instagram och min blogg ska kunna gå runt. Att jag ska kunna ge mina följare det som de kanske vill ha.


Inte med i nästa säsong: ”Blev ingenting”

Madeleine Stigberg, 16:

Stigberg kommer från Huddinge utanför Stockholm är 16 år och nybliven mamma till Mileah. Madeleine gick i nian när hon fick vet att hon väntade barn och medan hennes kompisar och pojkvän börjat gymnasiet är hon hemma och mammaledig. Pojkvännen Isaac Hellström medverkar också i serien.

– Mileah utvecklas för varje dag som går. Annars är mitt liv precis som förut, säger hon.

Om en månad ska Mileah döpas. Hon siktar in sig på att utbilda sig till rörmokare.

Stigberg förklarar att hon enbart har fått positiva reaktioner.

– Man blir så glad när någon säger att de ser upp till en.

Hon konstaterar att hon blir igenkänd på stan.

Stigberg kommer inte att medverka i den andra säsongen.

– Jag och Isaac är den familjen som inte kommer att vara med. Det är lite tråkigt. Samtidigt så är Mileah fortfarande ganska liten och Isaac har mycket med skolan och träningar. Det blir tajt att hinna spela in. Den tiden har vi inte. Det är nog lite roligare att titta på ett äldre barn.

Tackade du nej?

– Nej, det blev bara ingenting. Jag tror nog att vi hade kunnat tänka oss att ändå vara med.

Hoppas du vara med igen i framtiden?

– Det hade varit roligt.

Hon håller idag kontakt med Julia Bergman via sociala medier.


Tog hål i bebisens öron: ”Grät när jag såg det”

Lina Lundmark med Audrina.
Lina Lundmark med Audrina. Foto: Privat

Lina Lundmark, 19:

Lundmark bor i Tyresö utanför Stockholm tillsammans med sin dotter Audrina. Lina är separerad från Emil som är pappa till Audrina. Hon drömmer om att kunna leva på att jobba som bloggare på heltid.

– Vi gjorde slut för lite mer än en månad sedan. Vi båda var ganska förberedda på det så det blev inte riktigt en chock, säger Lundmark.

Lina förklarar att det känns rätt att ha varit med i ”Unga mammor”.

– Jag tyckte inte att det var jobbigt med kamerorna. Man kom in i det. Jag har fått en massa nya följare på sociala medier.

Finns det någon baksida med ”Unga mammor”?

Lina Lundmark.
Lina Lundmark.Foto: TV3/Johnny Wohlin

– Jag har fått negativa reaktioner på saker som jag har gjort i tv. Men jag försöker hålla mig borta från det så mycket som möjligt och fokusera på det positiva.

Det blev mycket uppmärksamhet kring Lina Lundmark när hon tog hål i öronen på Audrina som då var nio månader gammal.

Audrina började skrika.

– Jag fick panik själv och började gråta, säger Lina i en video.

För Nöjesbladet berättar om hon om håltagningen och reaktionerna kring det:

– Då blev det skriverier på bland annat Nyheter24. Jag tycker det skrevs mycket mer om det än vad det egentligen förtjänade. Jag fick mycket negativ respons just då. Men det var också många som försvarade mig.

Blev du ledsen av reaktionerna?

– Egentligen inte. Men jag kollade på avsnittet själv och började gråta direkt när jag såg det. För att jag kommer ihåg Audrinas reaktion. Jag brydde mig inte så mycket om vad andra tyckte. Jag försöker låta bli att göra det.

Hon förklarar att det känns lättare att göra en andra säsong, eftersom hon har vanan inne.

Men arvodet är för lågt, menar hon.

– Det blir väldigt påfrestande även om det inte är riktigt som ett jobb. Det är ju oftast bra men vissa dagar känner jag att jag inte pallar att filma. Men man måste.

– Vi diskuterade arvodet och jag sa att det var lågt.

Hon ställde vissa krav. Bland annat att hon inte ska behöva stå för alla utgifter kring aktiviteter som filmas i serien.

Nu söker hon efter ett passande jobb och ett bra dagis åt Audrina.


”Jag går inte på några piller – vi håller på...”

Natalie Grip.
Natalie Grip.Foto: TV3/Johnny Wohlin

Natalie Grip, 21:

Hon bor i en liten by utanför Ljung. Hon är numera förlovad med Kevin. Hon är mamma till tre små flickor, Alicia, 4, Joline, 2, och Ronja, 1. De bor på en gård tillsammans med hästar och hundar.

Just nu gör hon sina sista inspelningsdagar för säsong två av ”Unga mammor”.

– Det bästa med att vara med i ”Unga mammor” är att det finns så mycket trevligt folk som verkligen har skrivit och säger att de har mig som förebild eftersom jag är stark och klarar allt. Sedan finns det negativa saker som att folk lägger sig i mitt liv och vad jag gör med mina barn. Det brukar välla in en massa kommentarer, bland annat när mina barn satt i knät på mig när jag körde bil. Men det var ju 10 kilometer i timmen och det finns en broms, säger hon.

Natalie förklarar hon och Kevin är numera förlovade och att de också bor ihop.

– Vi funderar på att skaffa en till bebis. Så det kommer väl snart också. Jag jobbar för fullt just nu och fokuserar på familj, jobb och djur.

Under den andra säsongen kommer hennes och Kevins förlovning att skildras, förklarar hon.

– Det är ju jättemysigt att visa förlovningen på det sättet. Det ska bli kul att se hur säsong två blir. Nu är ju Kevin med mycket mer. Det känns jätteskoj.

Hon förklarar att inspelningen av ”Unga mammor” är krävande – särskilt den andra säsongen.

– Nu har det varit så lite tid eftersom jag även jobbar som vikarie inom hemtjänsten. Jag har också fast halvtid på ett städföretag. Så jag jobbar ju hela tiden i stort sett. Filmningen kommer in på min privata tid. Så det ska faktiskt bli skönt att avsluta det för jag och ungarna vill också göra något roligt ihop. Det har varit lite väl mycket tycker jag. Tidsbristen har varit jobbigast. Annars har det fungerat jättebra.

Hur påverkas du av stressen?

– Jag kämpar på och klarar väldigt mycket. Jag får ihop vardagen ändå. Men det kanske blir stressigt till och från. Det har funkat än så länge och därför kör jag klart sista dagarna och sedan får jag vila ut.

Hon förklarar att den ekonomiska ersättningen inte är alltför generös. Enligt uppgifter till Nöjesbladet ligger den på kring 10 000 kronor före skatt per säsong.

– Det har tagit väldigt mycket av min tid att vara med i två månader, säger hon och förklarar att hon kommer att förhandla ifall det blir en tredje säsong.

– Jag är dock glad för det lilla man får, säger hon.

Natalie Grip
Natalie GripFoto: Privat

Natalie förklarar att hon och Kevin kommer att diskutera ifall de ska skaffa fler barn (i den kommande säsongen). Men de som följer henne på sociala medier kommer att få veta när hon är gravid. Grip har också under en längre tid berättat om en bröstförstoring som hon skulle vilja genomföra. Men det är i nuläget oklart i vilken ordning barnet och operationen kommer.

– Vi pratar om barn nu. Vi har sagt att om det blir barn nu så opererar jag inte mina bröst förrän jag har fått barn igen. Skulle det inte bli barn innan jag har sålt iväg mina Husky-valpar som kommer nu i maj så blir det i sådana fall en operation. Och så kör man på med barn efter det i sådana fall. Vi får se vad som kommer först. Barn är roligare än bröst, säger hon.

– Jag går inte på några piller. Vi håller på, eller vad ska man säga?