Vilken är den mest kaotiska streamingtjänsten?

Och varför är det Amazon Prime Video?

Publicerad 2024-04-19

TV-KRÖNIKA Problemet med Amazons streamingtjänst är varken priset eller innehållet.

Det är allt annat.

I förra veckan såg jag Graham Wagners och Geneva Robertson-Dworets snygga, våldsamma och roliga tv-spelsadaptation ”Fallout” på Prime Video. Om en framtida, postapokalyptisk värld där vissa lever i underjordiska valv, medan andra försöker överleva i den radioaktiva ödemarken ovanför, bland diverse monster, muterade före detta människor och allmän desperation.

Den här veckan är det premiär för tre skandinaviska serier som Prime Video har tagit över från Viaplay som en del i en satsning på mer lokalt innehåll.

Det handlar om den svenska thrillern ”Jana – märkta för livet”, efter Emelie Schepps bok. Om danska ”Bullshit” med Alba August, om ett MC-krig på 80-talet. Och om den andra säsongen av den norska politiska thrillern ”Furia”.

Tidigare i år har vi bland annat sett tv-visionären Donald Glovers originella ”Mr & mrs Smith”, och snart kommer en ny säsong av Eric Kripkes superhjälte-hit ”The boys”.

Lucy MacLean spelad av Ella Purnell i ”Fallout”.


Problemet med Amazons streamingtjänst Prime Video är alltså inte innehållet. Det är stort och brokigt, med en blandning av inköpt och egenproducerat innehåll, gammalt och nytt, där en del är uselt men annat utmärkt.

Problemet är inte heller priset. För 59 kronor i månaden ingår streaming, gaming och medlemserbjudanden, gratis frakt och (overkligt) snabb leverans på Amazons shoppingsajt. 

”John Wick: Chapter 4” – en ”europeisk tv-serie” eller?


Problemet är precis allt annat. 

För användar-ovänligheten är total, och det är en strapats att navigera bland innehållet, där sådant som är inkluderat i ens medlemskap och sådant som man måste betala extra för ligger huller om buller.

De olika samlingarna är genomgående uppåt väggarna (när blev ”Den gode, den onde, den fule” och ”John Wick: Chapter 4” europeiska tv-serier och varför är majoriteten av filmerna under ”90s movies” från 00-talet?).

Vän av ordning får panik.

Att följa de personliga rekommendationerna är som att bli ledd genom en snårig djungel av ett fyllo som är en drink från döden (varför i hela friden skulle jag vara intresserad av motormagasinet ”The grand tour” med Jeremy Clarkson och den gamla Charlie Sheen-sitcomen ”2 ½ män” för att jag precis tittade på ”Fallout”?).

”The grand tour” med Jeremy Clarkson

Att kunna pausa ett avsnitt och sedan ta vid där man slutade, utan att själv behöva memorera tidskoden och dra fram spelaren manuellt, ska man inte förvänta sig här. 

Och även om språket inte är lika illa som på shoppingsajten – som har sålt saker som ”bajs i rödvinssås” (köttkonserv), ”snopp curry” (thaimat) och ”jätte fluffig kuk” (en tuppkudde) – bör roboten som sköter översättningarna omedelbart få sparken.

Amazon prime videos sajt är förvirrande, tycker Karolina Fjellborg.


Amazon är ett av världens största techbolag, som satsar enorma pengar på sina produktioner.

Så varför kan de inte lösa en rimlig användarupplevelse, och en tjänst som åtminstone ger sken av att vara vidrörd av en mänsklig hand?

De har visserligen uppenbarligen hittat en affärsmodell som gör att de inte behöver bry sig.

Men vid sidan av ambitionen att bli störst, skulle man kanske kunna tänka sig en strävan efter att samtidigt bli... något annat än streamingbranschens Ullared?


”Baby reindeer” med Richard Gadd och Jessica Gunning.

FJELLBORGS FAVORITER


Baby reindeer 

Nytt och väldigt fräscht på Netflix. Den skotske skådespelaren och komikern Richard Gadd har gjort tv-serie av sin enmansshow med samma namn, om honom själv och hans kvinnliga stalker. Obehagligt, obekvämt och mörkt, men med humor.  


The sympathizer 

Att Robert Downey Jr går loss i fyra olika biroller är bara en av anledningarna till att se den här pigga och ambitiösa serien om en nordvietnamesisk spion (Hoa Xuande) under och efter Vietnamkriget. Både spännande, tragiskt och satiriskt, på HBO Max. 


Smärtpunkten 

David Dencik och Maria Sid är förträffliga som Lars Norén och teaterproducenten Isa Stenberg i SVT:s drama baserat på Elisabeth Åsbrinks bok, om den kontroversiella pjäsen ”Sju tre” och Malexandermorden. Ett måste som bör och kommer att bli en snackis.


Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu