Kilogrammet ska byta namn

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-08

Standardiseringsexperter från 100 nationer samlas för att diskutera frågan

Kilogrammet kan snart vara ett minne blott. 

Enheten ska byta namn.

- Den är en osystematisk kvarleva, säger Anders Thor, vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

På måndag samlas standardiseringsexperter från 100 nationer i Paris för att delta i den internationella standardkonferensen. Anders Thor har utsetts av regeringen att representera Sverige. 

Fyra av de sju grundenheterna i SI-systemet ska få nya definitioner; kilogram, mol, ampere och kelvin. Kilogram och mol ska dessutom få nya namn.

SI-systemet är den nu allmänt gällande formen av det metersystem, som tillkom i slutet av 1700-talet. Men eftersom massenheten innehåller ett prefix, kilo, till skillnad från alla andra enheter i SI-systemet, anses den vara en skönhetsfläck bland grundenheterna. 

- Kilogrammet är en osystematisk kvarleva. Många studenter vid de tekniska högskolorna är irriterade för att de inser att det är teoretiskt och principiellt fel, säger Anders Thor. 

Thor tror inte att namnbytet kommer att påverka allmänheten nämnvärt. Benämningen kilogram lär knappast försvinna över en dag. Ett kilo potatis förblir ett kilo potatis.

- Enheten liter ingår inte i SI-systemet men används likväl, menar Anders Thor. 

Två namnförslag diskuteras, gio och bes. Gio kommer från den italienska elektroingenjören Giovanni Giorgi, som lade grunden till SI-systemet för över hundra år sedan. Bes är en förkortning av besman, en typ av handhållen hävstångsvåg.

Det kan dock dröja innan namnbytet blir verklighet. Frågan ska diskuteras under den internationella standardkonferensen men det slutliga beslutet kommer inte att fattas före 2011.