Så får du billigare elräkning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Expertens ljusaste tips

Vi lever i en tid där de mesta är medvetna om att det är viktigt att spara på elen, både ur miljösynpunkt och för plånbokens skull. Idag finns flera produkter och hus som är energisnåla, men vilka är de bästa tipsen för en minskad elförbrukning?

Just nu är elpriserna relativt låga på grund av konjunkturen och god tillgång på el. Det kan löna sig att kolla runt bland elleverantörerna och se vem som har lägsta priset. Tycker du att det är för jobbigt att ständigt hålla koll på elpriserna finns det gratis tjänster som Kundkraft , som gratis hjälper dig att köpa billig el.

Om du både sänker din inköpskostnad och din förbrukning finns det många tusenlappar att spara för en villaägare.

Tomas Berggren är expert och handläggare på Energimyndigheten. Han jobbar framför allt med byggnader och energieffektivisering och menar att det i regel finns tre typer av elförbrukning i villor.

Den största boven i dramat är uppvärmningen, de andra posterna är hushållsel och värme. Hushållselen är den kostnad som är enklast att påverka, många av de elektronikprodukter och vitvaror vi köper har blivit energisnålare.

– Man kan titta efter de produkter som fått energimärkning. Däremot så använder vi lika mycket el i hushållen som förut, alla har ju en dator hemma, säger han.

Välj det som håller länge med eftertänksamhet

När det gäller förbrukningen av el för uppvärmning kan nybyggda hus vara bättre, både för miljön och för elräkningen.

Thomas Berggren menar att det är viktigt att bygga energieffektivt, både när man bygger nytt och bygger om. Det bästa tipset han har för de som vill spara in pengar på elräkningen är att vara eftertänksam när man byter ut saker eftersom att mycket av det man byter ut har lång livslängd.

Vitvaror som kyl och frys har vi i snitt 15 år, det samma gäller varmvattenkranar. Fönster brukar man ha i 40 år och fasaden kanske man renoverar efter 50 år.

Ta merkostnaden – tjäna pengar

Enligt Thomas är det smartast att gå efter märkningen och titta på det som är a-klassat och han liknar husrenovering vid att köpa bil. Idag tittar man på utsläppet av koldioxid när man ska köpa bil, Thomas tycker att det samma bör gälla för hus. Det blir dessutom lönsamt att gå på det energieffektiva alternativet eftersom att förbrukningskostnaden blir lägre.

– Är det en merkostnad, ta den. Lägg ner pengar på isoleringen när fasaden ska byggas om. Det viktigt att man gör de rätta valen, både för miljön och för framtiden, säger han.

Dante Thomsen, Minimedia

Följ ämnen i artikeln