Klassiska surströmmingen på djupt vatten – kan gå i graven

Publicerad 2022-07-23

Årets surströmming från Oskars ser ut att bli den sista.

På två år har strömmingsfångsten minskat från 100 ton till 10 ton.

– Det känns jäkligt bittert. Man vill ju inte sluta så här, säger Jan Söderström, ägare av Oskars Surströmming.

Strömmingen är en viktig motor i Östersjöns ekosystem.

Året är 1955. Oskar Söderström har precis öppnat företaget i Tynderö utanför Sundsvall. Ungefär 20 år senare tar Oskars son Jan Söderström över företaget. Ett jobb han har haft fram till idag.

– Jag började när jag var tolv år och tog över företaget 1980, säger Jan Söderström, som först intervjuades av SVT Västernorrland.

Men allt gott har sitt slut och så kanske även för surströmmingsföretaget i Medelpad.

– Det känns förfärligt. Har jobbat i över 40 år och utvecklat och investerat på alla sätt sätt och vis. Man vill bestämma själv när man slutar, säger Jan Söderström.

”Fem procent stor strömming kvar”

Han berättar att de under torsdagen packade den sista konservburken för året, efter att ha haft igång processen i 14 arbetsdagar. I vanliga fall tar arbetet fyra till fem veckor. Dessutom brukar 20 ungdomar sommarjobba på företaget, i år var det enbart 10. Trots detta tog processen alltså knappt tre veckor att genomföra.

– 2020 var det 100 ton strömming, 60 ton förra året och i år 10 ton. Det är 10 procent och det är ganska likt andra salterier.

Surströmmingen kan vara på väg att försvinna.

Jan Söderström menar att den stora orsaken till situationen är de ökade kvoterna för trålfiske. De ökade kvoterna gör att strömmingen inte hinner växa till sig utan att all fisk fångas när de är små. Fisken används sedan till att fodra exempelvis lax. På grund av detta minskar mängden stor strömming, som är den varianten som används för att äta.

– De får fixa maten till den norska laxen på något annat sätt, säger han och menar att det stora industrifisket är det som förstör för de lokala fiskarna.

– Det finns fem procent stor strömming kvar.

Förra året ökade kvoterna för trålfiske med 70 procent, ett beslut som enligt Jan Söderström var helt galet.

– Trodde på allvar att de skulle sänka med 70 procent, säger han.

Jan Söderström är son till surströmmingslegendaren Oskar Söderström.

”Otroligt allvarligt”

Henrik Hamrén, vetenskapsjournalist på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, menar att ett minskat bestånd av strömming kan få allvarliga konsekvenser för det marina ekosystemet.

Han förklarar att strömmingen är en viktig motor i Östersjöns ekosystem. Den är föda för många djur och är utgör också länken för överföring av näringsämnen och energi mellan plankton och de större havsdjuren. Skulle strömmingen minska skulle det innebära att det rubbar den naturliga näringskedjan.

– Man måste ta det på allvar, det är otroligt allvarligt, säger han.

Henrik Hamrén menar att många olika saker behöver göras, men håller med om att det storskaliga trålfisket är det enskilt viktigaste problemet att åtgärda.

– Personligen tycker jag man bör minska de årliga fångstkvoterna kraftigt i centrala och västra Östersjön samt i Bottniska viken, och flytta ut trålgränsen längs med hela ostkusten, säger han.

Surströmming är en kontroversiell maträtt

Kan försvinna för evigt

Sveriges kanske mest kontroversiella maträtt har ingen ljus framtid vad det verkar och den kultur surströmmingen skapat kanske inte kommer överleva länge till, menar Jan Söderström.

– Det är förbannat synd för surströmmingskulturen. De här yngre kommer söka andra jobb och då försvinner det här, säger han.

Jan Söderström berättar att han provfiskade förra hösten och i våras och då märkte av utvecklingen. Kommer höstens provfiske ha samma låga resultat ser det ut som att Oskars surströmming kommer sjunka under ytan för all framtid.

– Det är stor risk att vi inte kan fortsätta, säger han.

Följ ämnen i artikeln