Nyårsattack mot Ukraina

Publicerad 2023-12-31

Ryssland har utfört nya attacker mot Ukraina under söndagen.

Beskjutningen kommer efter flera dagar av attacker från båda sidor.

– På nyårsafton försöker ryssarna att skrämma vår stad, men vi är inte rädda, skriver Charkivs borgmästare Ihor Terekhov.

Under söndagen genomförde Ryssland nya attacker mot Ukraina. Den ryska attacken riktades mot Charkiv-regionen i östra Ukraina.

– Mellan 01.09 och 01.30 attackerade fienden staden Charkiv med Shahed-drönare, skriver regionens guvernör Oleg Sinegubov på Telegram.

Enligt BBC uppger det ryska försvarsministeriet att attacken riktades mot millitära mål i Charkiv, något Charkiv borgmästare slår tillbaka mot.

– Detta är inte militära byggnader utan kaféer, bostadshus och kontor, skriver Ihor Terekhov på Telegram.

Enligt guvernören Sinegubov har flerfamiljshus, hotell och flera sjukhusinstitutioner skadats i attacken. Totalt ska 13 personer i staden vårdas på sjukhus efter att de iranska Shahed drönarna slog ner.

Flera byar i regionen ska även ha beskjutits under natten och folk ska ha grävts fram ur rasmassorna.

– Mer än 15 byar i regionen har träffats av fientligt artilleri, skriver Oleg Sinegubov.

Svar på attacken mot Belgorod

Det ryska försvarsministeriet säger att attacken mot Charkiv är ett direkt svar på de Ukrainska attackerna mot Belgorod, rapporterar BBC.

Den ryska staden attackerades under lördagen och enligt regionens guvernör dog minst 21 personer och över 100 skadades.

Flera explosioner inträffade i de centrala delarna av Belgorod och flyglarmen ljöd. På sociala medier spreds bilder på förstörda hus, brinnande bilar och skadade människor.

Ukrainska källor hävdade att attacken var en hämnd för den omfattande attack som Ryssland genomförde mot Ukraina dagen innan. En ukrainsk säkerhetskälla uppger för BBC att ett mer än 70 drönare avfyrades mot Ryssland.

Den ryske senatorn Andrei Turchak utlovade även att man skulle hämnas attackerna.

Attacken sägs vara ett svar på attacken mot Belgorod.

Våldsam vecka

Attackerna den senaste veckan har avlöst varandra. Först sänkte Ukraina stridsfartyget Novotjerkassk, en attack som beskrivs som en av den ryska flottans största förluster.

Ryssland slog sedan tillbaka med attacker över hela Ukraina. En attack som beskrivs som den blodigaste sedan kriget utbröt. Ukrainas attacken mot det ryska stridsfartyget pekas bland annat ut som förklaringen till attacken.

– Ryssland blev mer eller mindre tvungna att reagera. Det här tillhör normalbilden. När Ukraina gör något med framgång, som att slå ut ett ryskt mål med symbolvärde eller annan betydelse, blir det alltid en direkt rysk respons, säger Jörgen Elfving som är militär analytiker specialiserad på Ryssland.

Dagen efter attackerades Belgorod.