Bilar fortfarande fast i snön på E22 i Skåne

Publicerad 2024-01-04

Bilar har suttit fast i ett dygn på E22.

Vid 09-tiden på torsdagsmorgonen lämnas fordon kvar för att rädda folk.

– Vi har kommit till ett skede där vi bara måste prioritera människorna, säger räddningstjänstens insatsledare Dan Svensson.

Sent under onsdagskvällen eskalerade kaoset på E22 mellan Hörby och Kristianstad och bandvagnar kallades in. Hittills har över 1 000 personer fastnat i kaoset som pågått sedan 09-tiden på onsdagen.

– Det är allvarligt. Det är väldigt många som suttit väldigt lång tid, säger polisens vakthavande befäl Tommy Bengtsson.

Hur många som inte fått hjälp vet varken räddningstjänsten eller polisen. De har börjat kolla till folk, ge mat och vatten.

– Vi har jobbat hela natten att försöka evakuera och få lämna platsen genom att klippa upp räcket, säger insatsledare Dan Svensson.

Erika Sepeliovaite, 39, satt fast i 19 timmar med sin hund och sina två barn innan de kördes till Ekeröds rastplats i bandvagn för att få mat och värme vid 07.45-tiden.

– Det är fruktansvärt att sitta och vänta utan någon framgång. Vi behöver vatten, sa hon under torsdagsmorgonen.

”Nu skiter vi i bilarna”

Vid 8.30-tiden hade alla personbilar mellan Kristianstad och Linderöd kunnat evakuera genom att klippa upp mitträcket. Lastbilar satt dock fortfarande fast. Från Linderöd till Hörby var det fortsatt helt stopp. Då tvingades räddningstjänsten tänka om.

– Nu skiter vi i bilarna. Nu handlar det primärt om att ta hand om alla människor. Sen få vi lösa den andra biten, sa Dan Svensson, insatsledare på räddningstjänsten vid 08.30.

Först efter att vägen röjts på snö ordentligt ska människor få återvända till sina bilar. Något som kommer dröja flera timmar.

Fredrik Malmberg är ställföreträdande plutonchef för hemvärnet och hjälper till med arbetet på E22.

Minst en till sjukhus

Vid 06-tiden hade räddningspersonal tagit sig förbi Ekeröd – knappt halva vägen. Under räddningsarbetet hade ett sjukdomsfall upptäckts.

– Minst en person har förts till sjukhus med ambulans vid 05-tiden. Det var ett diabetesfall 05-tiden. Sedan finns det nog något annat sjukdomsfall också, säger Tommy Bengtsson.

Nio bandvagnar har sedan onsdagskvällen arbetat med att få loss de insnöade personerna med sina fordon.

– Målet har varit att få loss de med fordonen. Ett fåtal av dem har vi fått bärga därifrån. Men flera lastbilar står kvar utan personer i.

Erika, 39, fastnade i kön.
Eduard tar en kopp te i sportanläggningen Lågehallarna i Hörby, som verkar som en evakueringslokal. Han blev evakuerad med bandvagn från en mindre väg utmed E22 efter att ha suttit fast i sju timmar.

Uppsamlingsplats

I både Hörby och Kristianstad kommun har uppsamlingsplatser öppnat. Där har ett drygt hundratal av de evakuerade samlats.

– De flesta vill hem, men det finns möjlighet till att få hjälp att komma in. Vi har skapat förutsättningar för att komma in till mat och möjligheter att sova, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Mikael Svensson.

I Hörby öppnades en idrottshall under kvällen. På torsdagsmorgonen var det ungefär 100 personer kvar.

Det finns ingen prognos för när alla kan ha evakuerats från E22. Men vägen beräknas vara avstängd åtminstone fram till lunchtid på torsdagen.

– Sen när det bli ljust är det lättare att få en övergripande bild, säger Tommy Bengtsson på polisen.

Uppehåll mot eftermiddagen

Enligt SMHI:s prognoser kommer snöfallet att hålla i sig över södra Sverige fram till lunch, men mot eftermiddagen väntas uppehåll. Den kraftiga blåst som bidragit till snökaoset väntas också dra bort när ett högtryck norrifrån drar ner över mellersta och södra Sverige mot helgen. För tillfället råder gul varning på vägarna i södra Sverige.

– Lågtrycket som gett det här snöovädret rör sig bort nu så det går allmänt mot lite mindre dramatiskt väder. I helgen så blir det högtrycksbetonat och riktigt kallt, det kan säkert bli neråt 20 minusgrader ner över södra Götaland. Så det blir en riktigt kall avslutning av veckan, men det går mot mindre dramatiskt väder, säger Mattias Lind meteorolog på SMHI.