Uppgifter: Utpekade båten stannade i Sverige före Nord Stream-explosionen

Publicerad 2023-09-26

Tyska segelbåten Andromeda pekas ut som misstänkt i Nord Stream-härvan.

Nu framkommer att den gjort ett stopp i Sandhamn strax före explosionen, enligt ett internationellt grävsamarbete.

Ögonvittnen har sett ”herrar med militär stil” ombord.

Det är ännu inte fastställt vem som ligger bakom sprängningen av Nord Stream 1 och 2, och utredningar pågår parallellt i både Tyskland, Sverige, Polen och Danmark.

Men nu framkommer nya uppgifter om explosionerna.

Den tyska segelbåten Andromeda, som misstänks ha använts under sabotaget, gjorde ett stopp i svenska Sandhamn bara dagar före smällen. Detta enligt ett internationellt samarbete med bland annat svenska Expressen och tyska medierna ARD, Süddeutsche Zeitung och Die Zeit.

En tysk sjöman säger att han såg fem män och en kvinna ombord.

Ukrainare pekas ut

”Två herrar med kort hår, militär stil skulle jag säga. Kvinnan var liten och brunett”.

Tyska myndigheter har tidigare hittat spår av sprängämnen på den misstänkta båten och identifierat flera misstänkta i fallet. Samtliga kommer från Ukraina. Alla förnekar inblandning.

En av läckorna efter Nord Stream-sprängningarna.

Undersökningen visar dock att en av de misstänktas mejladress använts för att hyra segelbåten. Det rör sig om en man som ”tar order från den ukrainska staten”.

För att hyra båten ska ukrainaren ha skickat kopior av förfalskade pass till charterbolaget via mejl. Ett rumänskt och ett bulgariskt.

Själv nekar han till att ha hyrt Andromeda.

– Jag har ingen aning, säger han.

Polen tveksamma

Flera experter som medierna pratat med uppger att operationen är möjlig med en segelbåt som Andromeda. Men i Polen är man inte lika övertygade.

Den polske statssekreteraren Stanislaw Zaryn, som är ansvarig för att samordna den polska utredningen, säger att man inte hittat några spår som tyder på att båten varit inblandad.

– Besättningen var tydligen människor som bara försökte ha kul. Resan hade en rent turistisk karaktär. Ingen av dem har någon militär- eller sabotagerelaterad utbildning.

Den polska utredningen pekar i stället mot Ryssland, något som flera gånger förnekats av Kreml.

Segelbåten ”Andromeda” har tidigare kopplats till utredningen.

Följ ämnen i artikeln