Regnet får svenskar att panikboka resor till skräckvärmen

Bokningarna har ökat med 15–20 procent hos resebyråerna

Publicerad 2023-07-18

Den europeiska skräckvärmen avskräcker inte.

Regn och svalare väder som dragit in över landet har fått svenskar att panikboka resor till soligare breddgrader.

– Det mest avgörande för resebokningarna är vädret hemma, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Extremvärmen har kopplat sitt grepp om södra Europa med över 40 grader i Spanien, Grekland och Italien.

På de italienska öarna Sicilien och Sardinien närmar man sig det europeiska värmerekordet på 48, 8 grader med väntade temperaturer upp emot 48 grader.

Dessutom rasar skogsbränder på flera håll.

Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Men i Sverige har regn och ostadigare väder dragit in. Och trots larmen från Sydeuropa råder köpfest på resor till medelhavet under juli och augusti.

Hos researrangören TUI har bokningarna ökat med 15 procent de senaste 30 dagarna, jämfört med samma period förra året.

– När det blev varmt i Sverige tidigare i somras dog bokningarna i princip helt. När det sämre vädret kom tog det ordentlig fart igen, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI, till Aftonbladet.

Avskräcker inte den extrema värmen?

– Värmen avskräcker inte, nej. Det mest avgörande för resebokningarna är vädret hemma.

Martina Krantz, pressansvarig Apollo.

”Planera att vistas i skugga”

Adam Györki säger att en del av ökningen kan bero på ett ökat resande överlag efter att pandemins tvärbromsning. Samtidigt syns det tydligt att sista minuten-bokningarna stiger i takt med att prognoserna om ostadigare väder blir allt tydligare.

Och samma trend syns hos Apollo, säger Martina Krantz, pressansvarig för researrangören i Sverige. Här har bokningarna gått upp med 20 procent, jämfört med samma period 2022.

– Vi ser ett ökat tryck på att komma iväg till sol och värme kring Medelhavet. Bokningskurvan stiger i takt med att prognoserna om regn blir säkrare, säger hon.

Hon kom nyligen hem från den grekiska orten Kanali, i Preveza i nordvästra Grekland. Som turist kan det vara enklare att hantera värmen, än för lokalbefolkning som jobbar, menar hon.

– Det är absolut varmt, men man kan fortfarande ha det väldigt bra på semestern om man planerar att vistas i skugga och tar det varsamt med solen och inte tränar på dagen.

Bokningarna till värmen har ökat med 15–20 procent hos resebyråerna.

Skickat ut sms till resenärer

Extrem värme är påfrestande för kroppen och värmeslag kan vara livshotande. Den som vistas i varma temperaturer ska se till att dricka mycket och äta.

Adam Györki tror att vissa grupper kan avstå från sista minuten-resor nu, som äldre och familjer med små barn som är känsligare för värme. Hade det varit något svalare hade resebokningarna kanske varit ännu högre, menar han.

Och att svenskar fortsätter att boka resor – trots värmevarningar och skogsbränder – tycker han inte är konstigt.

– Nej, jag skulle inte säga att vi reagerar på det. Men man kanske har lite frågor kring om man kan göra det man vill på sitt resmål, ”kommer jag kunna genomföra min semester på ett bra sätt?”, säger han och säger att researrangören skickat ut sms med information till sina resenärer.

Den svaga svenska kronan, stigande räntor och inflation har dock fått svenskarna att styra mot billigare destinationer, som Turkiet, Bulgarien och Albanien, enligt Adam Györki.

Och den som bokat en resa men känner sig oroad över värmen har automatiskt inte rätt att avboka eller skjuta på resan, varken hos TUI eller Apollo.

– Har man ett läkarintyg blir det en försäkringsfråga, säger Adam Györki.