Kristersson: Sverige tveklöst säkrare

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-02-29

Statsminister Ulf Kristersson (M) ser slutet på Natoprocessen.

Om någon vecka kan Sverige vara medlem i Nato och regeringen kan sätta punkt för en nästan två år lång anslutningsprocess.

– Det blir verkligen skönt, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Att ta Sverige in i Nato har varit en av regeringen Kristerssons viktigaste frågor. Sedan det ungerska parlamentet gav grönt ljus i måndags går det nu att se ett slut på processen.

Statsministern medger att det känns skönt.

– Absolut. Vi kan lägga en process bakom oss, i en tid när inre och yttre säkerhet är så otroligt stora frågor, säger Kristersson i en intervju med TT.

”Tveklöst säkrare”

Är vi säkrare nu? Ökar inte risken för att vi kan dras in i konflikter som Natomedlem?

– Det är tveklöst så att Sverige är säkrare, men i en mycket osäkrare tid, säger Kristersson.

– Det är helt uppenbart att om man har ett gemensamt försvar i ryggen, så höjs tröskeln för ett land som Ryssland att göra det de gjorde mot Ukraina.

När Sverige blir fullvärdig medlem kommer Natos artikel 5 att börja gälla. Den innebär att ett angrepp mot ett medlemsland ses som en attack på alla.

För svenskt försvar kommer ett medlemskap att innebära stora förändringar. Sverige kommer att ingå i Natos planering och resurser kan specialiseras på vissa områden. Det är frågor som diskuteras med Nato nu.

Men även för värnpliktiga kan livet förändras.

Behöver utbildade värnpliktiga vara oroliga för att skickas till skarpa uppdrag i andra länder?

– Frågan specifikt om värnpliktiga sitter försvarsberedningen med just nu, säger Kristersson.

– Jag tror att vi kommer att kunna enas väldigt brett på vilket sätt svenska resurser ska användas, både soldater och materiel. Det är en rätt stor fråga när man har ett värnpliktssystem. Det blir ett viktigt beslut så småningom.

Äventyr i skogen

Han tar exemplet med sina egna döttrar, som mönstrade före invasionen av Ukraina och sedan genomförde utbildningen under kriget.

– Från att kanske ha varit ett äventyr i skogen i elva månader, så blev det plötsligt väldigt mycket allvar av det hela, säger han.

Hur kommer en vanlig svensk att märka att vi har blivit medlemmar i Nato?

– Jag hoppas att det blir så lite som möjligt. Vitsen med det här är att svenskar ska kunna leva ett tryggt och säkert liv, säger Kristersson.

– Men vi kommer att se mycket mer av utländska förband som övar i Sverige, se fler fartyg och flygplan.

Det kommer också ställas högre krav på infrastruktur. Både krigsmateriel och soldater behöver transporteras genom Sverige och tas emot i hamnar och flygplatser.

– Det kommer garanterat finnas vägar som inte har den bärighet som krävs, och då får man göra något åt det. Det kan inte uteslutas att det behövs stora investeringar, även om inte allt kommer att åtgärdas över en natt, säger Kristersson.

Inte förnedrande

Men än är inte Sverige fullvärdig medlem. Fortfarande återstår en underskrift av Ungerns president. Det hela kompliceras av att det just nu är en vikarie på posten och att den nyvalde presidenten tillträder först den 5 mars.

Vis av erfarenheten från olika bakslag i processen, vill inte Kristersson sia om när Sverige kan vara medlem.

– Jag tänker inte gissa på exakta datum. Signalen är tydlig från Ungern – de har ratificerat och kommer att fullfölja detta, säger han.

Under processens gång har det kommit kritik om att regeringen förnedrat sig genom att gå med på krav från Turkiet och att Kristersson både rest till Ankara för att träffa president Erdogan och Budapest på premiärminister Viktor Orbáns inbjudan.

– En del som är emot Nato tycker att vi har förnedrat oss, men det finns inget förnedrande i det som den förra regeringen gjorde eller i mitt möte med Erdogan eller mötet i Budapest, säger Kristersson.