Efter koranbränningen – S-toppen rasar mot Richard Jomshof: ”För jäkligt”

Publicerad 2023-07-04

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin går till attack mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof efter att sverigedemokraten uttalat sig om att koranbränningar ska få fortgå.

S-toppen kräver nu att den moderatledda regeringen agerar.

– De borde ta honom i örat. Vi kan inte ha det såhär i vårt land, säger Tobias Baudin.

Under förra veckan genomfördes en ny koranbränning i Stockholm. Den här gången brändes den för muslimer heliga skriften utanför moskén vid Medborgarplatsen.

Tilltaget hade fått tillstånd av polisen men väckte starka reaktioner i Sverige såväl som runt om i världen.

Bland annat stormades Sveriges ambassad i Bagdad och även Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan fördömde aktionen och kritiserade Sverige. På tisdagen stod det också klart att FN:s människorättsråd ska hålla ett extrainsatt möte på grund av koranbränningar i Europa.

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna.

Trots det spända läget har Sverigedemokraternas ordförande i justitieutskottet, Richard Jomshof, stått fast vid att koraner ska få brännas i Sverige.

– Vi måste stå upp för den typen av handlingar, sa Richard Jomshof i en intervju med Aftonbladet nyligen.

”Ytterst anmärkningsvärt”

Uttalandet får Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att rasa. Han anser att Richard Jomshofs agerande får fler att vilja utföra koranbränningar.

– Det är ytterst anmärkningsvärt att ordförande i justitieutskottet, från SD:s partiledning, forsätter att uppmana till koranbränningar och nu står det klart att anhängare lyssnar till Jomshof och gör just detta.

Salwan Momika brände en koran utanför moskén på Södermalm i Stockholm i förra veckan.

Personen som brände koranen i Stockholm, Salwan Momika, talade nyligen ut i Aftonbladet om varför han utförde koranbränningen, som resulterat i att han är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Har uttryckt sympatier för SD

Salwan Momika ska tidigare ha uttryckt sympatier för Sverigedemokraterna i sociala medier. Partiet vill inte berätta om han är medlem, men presstjänsten framför att han inte har några förtroendeuppdrag för partiet.

– Man ska varken bränna koranen eller andra religionsskrifter i vårt land. Men det som uppstått är stenkastning och polisen får lägga resurser på det här i stället för att ägna sig åt att bekämpa gängkriminaliteten, på grund av Richard Jomshofs uppmaningar, säger Tobias Baudin.

– Det är inte rimligt och måste få ett slut.

”Vi kan inte ha det så här”

Tobias Baudin kräver nu att Moderaterna agerar genom sitt samarbete med Sverigedemokraterna, för att förmå Richard Jomshof att sluta uttala sig som han gör.

– Sverigedemokraterna är största partiet i regeringsunderlaget, men Ulf Kristersson är statsminister. Menar han att det är det här vi ska få se under hans tid som statsminister? Det är uppenbart att Richard Jomshof kommer att fortsätta med detta. Det är för jäkligt.

Richard Jomshof tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer.

– Att Richard Jomshof håller på så förvånar mig inte, men det är märkligt att varken Ulf Kristersson eller Gunnar Strömmer (justitieminister reds. anm.) tar hand om detta. De borde ta honom i örat. Vi kan inte ha det såhär i vårt land.

Vi har yttrandefrihet i Sverige, ska man då inte få bränna heliga skrifter?

– Det är klart att det finns en yttrandefrihet. Men med det sagt, allt som är lagligt behöver inte vara rätt och riktigt. Det märkliga är att Jomshof fortsätter att uppmana till bokbål.