BB får hård kritik efter Gegies död

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-18

Maken Per: ”Det har varit en oerhört jobbig tid”

Gegie Bodén dog efter förlossningskomplikationer på den omdiskuterade kliniken BB Sophia.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg hård kritik mot kliniken.

– Jag går ständigt och tänker på det här. Nu känns det som en stor sten har lyfts ur ryggsäcken, säger maken Per Bodén, 51.

Den 24 augusti 2014 åkte Gegie Bodén och maken Per till förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm för att föda sitt första barn.

Vid förlossningen uppstod komplikationer. Barnet fastnade med axlarna i Gegies bäcken, och när personalen försökte få loss dottern drabbades Gegie av en cirkulationskollaps.

– Hon var grå i ansiktet och blå om läpparna. Blicken var livlös, säger Per Bodén.

Per försökte flera gånger uppmärksamma personalen på att allt inte stod rätt till.

– Jag skrek till dem två gånger: ”Hon andas inte!”. Jag tänkte: ”Ska jag springa fram och göra något”, men då kanske jag skulle ha förvärrat allt. Jag slets av förtvivlan.

Avled sex dagar senare

Först efter fem minuter reagerade personalen – som enligt Per hade fullt fokus på att få ut barnet – på att Gegie inte andades. De påbörjade hjärt- och lungräddning och Gegie fördes till Karolinska universitetssjukhuset med ambulans.

Sex dagar senare avled hon.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskat fallet. Och de riktar hård kritik mot BB Sophia.

I beslutet skriver IVO att kliniken inte gjorde rätt riskbedömning av Gegie, trots att hon var överviktig, kort och väntade ett stort IVF-barn.

Enligt IVO dröjde det innan läkare kontaktades under förlossningsförloppet. BB Sophia får också kritik för att kommunikationen mellan personalen, Gegie och Per inte fungerade.

”IVO finner det troligt att de som befann sig i rummet drabbades av tunnelseende”, heter det i beslutet.

Per Bodén känner sig lättad över den hårda kritiken.

– Det är skönt att få sin bild bekräftad. Nu känns det som en stor sten har lyfts ur ryggsäcken. Jag tycker kritiken är helt berättigad.

”Har varit en oerhört jobbig tid”

BB Sophia har varit omdiskuterat från start. Kliniken öppnades efter att flera slagit larm om bristen på förlossningsplatser i Stockholm, och föregicks av att Stockholms läns landsting mjukade upp kraven på att förlossningskliniker ska ligga i anslutning till en akutmottagning.

– Jag skulle inte råda min dotter att föda på BB Sophia, sa narkosläkaren Susanne Ledin Eriksson till Aftonbladet i april 2014.

IVO skriver i rapporten att personalen agerade i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Något som Per Bodén har svårt att köpa.

– Jag ska inte behöva vara i en sådan situation att jag ska behöva varna och ropa att något är fel. Jag fick agera personal, det är helt galet.

Hur mår du och din dotter i dag?

– Min dotter mår bra. För mig själv går det upp och ner. Det har snart gått ett och ett halvt år, men jag går ständigt och tänker på det här. Jag går igenom händelserna om och om igen, det har varit en oerhört jobbig tid, säger Per Bodén.