Skröt om att inte vara desertör – flydde tio dagar senare

Uppdaterad 2021-08-16 | Publicerad 2021-08-15

– Jag respekterar den framlidne kung Amanullah, men han flydde. Hursomhelst, jag är ingen desertör.

Orden kommer från Afghanistans president Ashraf Ghani för mindre än två veckor sedan.

I dag intog talibanerna Kabul och Ghani har nu flytt till Tadzjikistan.

Ashraf Ghanis flykt till Tadzjikistan meddelades av landets fredsförhandlare Abdullah Abdullah i en video på sin Facebooksida, enligt Al Jazeera:

– Afghanistans tidigare president har lämnat nationen.

Nyheten om Ashraf Ghanis landsflykt kommer efter förhandlingar mellan regeringen och talibanerna om ett fredligt maktskifte.

Afghanistans president Ashraf Ghani lämnade under söndagen sitt land.

En talesperson för talibanrörelsen säger till Reuters att de har tagit del av rapporteringen om att Ghani lämnat landet.

För bara tio dagar sedan var Ashraf Ghanis attityd annorlunda.

På Twitter delar Tajuden Soroush, journalist på persiska tv-kanalen Iran international, ett videoklipp där presidenten stolt deklarerar att han till skillnad från landets tidigare kung Amanullah ”inte är en desertör”:

– Jag respekterar den framlidne kung Amanullah, men han flydde. Hursomhelst, jag är ingen desertör.

”Vårt ansvar”

Bara timmar innan Ghani flydde höll han ett tv-sänt tal där han lovade att ta ansvar för Kabulbornas säkerhet:

– Polisen och Afghanistans armé måste ta ansvar för allas säkerhet. Jag har bett försvarsministern och inrikesministern att förmedla det meddelandet. Det är vårt ansvar att se till att det sker, om Gud så vill. Alla som stör lag och ordning bör bemötas med full styrka.

På sin officiella Facebooksida skriver Ashraf Ghani att valet att lämna Afghanistan var ett svårt beslut.

Den senaste veckan har talibanerna tagit över provins efter provins tills det bara var Kabul kvar. På söndagen hade de omringat huvudstaden och tog sig till sist in i presidentpalatset.

Rök stiger mot himlen nära den amerikanska ambassaden i Kabul.

Enligt Al Jazira och andra medier har talibansoldaterna fått instruktioner om att inte bruka våld och att låta alla som vill lämna staden göra det säkert.

Trots löften från både regeringen och talibanerna om att ingen människas liv eller tillgångar är i fara bröt panik ut bland civilbefolkningen.

Under söndagskvällen förväntas talibanerna utropa det Islamska emiratet Afghanistan från presidentpalatset i Kabul, namnet landet hade innan USA tvingade bort den talibanska regeringen efter 9/11.

Afghanistans president Ashraf Ghani.