Här finns pengarna till din idé

Publicerad 2013-06-12

Du har en lysande idé men stoppas av sura banken.

Lugn, det finns andra med pengar.

Och de är beredda att lyssna – och satsa.

Okej, bankerna ägnar sig inte åt välgörenhet och det är inte alltid som kontoren har rätt kompetens för att förstå vitsen med just dina innovationer och affärsidéer.

Därför ska du inte låta dig nedslås av ett nej på banken utan istället leta investeringssugna på andra håll.

Hos ALMI Företagspartner, till exempel. Inte heller alltid omsjunget som ett generöst ymnighetshorn. Men de har ändå som mål att fler innovativa idéer kommersialiseras och att fler livskraftiga företag startas och utvecklas. Att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt.

ALMI erbjuder finansiering och rådgivning och mikrolån främst till dig som ska starta ett företag och har ett mindre kapitalbehov upp till 250 000 kronor.

– På Almi vill vi underlätta och stimulera etablering av nya företag. Vi kan låna ut upp till 100 procent av kapitalbehovet. Vår kreditbedömning baseras huvudsakligen på din affärsidés möjligheter, skriver Almi.

Connects process Språngbrädan är tänkt att förbereda entreprenören för mötet med kapitalet. Via Connect kan du också hitta lokala och regionala affärsänglar som är intresserade av att investera i tillväxtbolag.

– Connects kostnadsfria ”språngbrädeprocess” hjälper dig som entreprenör att vässa din affärsstrategi, paketera din affärsidé och komma i kontakt med investerare som kan bidra med kompetens och kapital.

Tjänsten FöretagsAcceleratorn är en utbildning som ska ge företagsledare den kunskap som behövs för att kunna utveckla företaget och därefter behålla positionen på marknaden.

Vi har tidigare skrivit hur man köper och säljer företag på Blocket.

Bolagsplatsen.se är ett alternativ där du även kan annonsera efter riskkapital genom att lägga in en annons där du beskriver din affärsidé. Hugade riskkapitalister och andra investerare kan då snabbt göra en bedömning.

Och som genom ett ödets ironi är Bolagsplatsen ett resultat av ovan beskrivna Almis finansiering.

– Under våren 2006 blev ALMI Företagspartner och Nutek intresserade av vår verksamhet. De såg potentialen i Bolagsplatsen.se som en åtgärd i arbetet med att försöka underlätta för företag att byta ägare. Detta resulterade i att båda gick in med finansiering.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln