Försvarsdep: UD är inte bortkopplade

Uppdaterad 2015-03-09 | Publicerad 2015-02-25

Peter Hultqvist.

Försvarsdepartementet bekräftar att UD inte varit med på de senaste mötena med Miljöpartiet.

Men statssekreteraren Jan Salestrand (S) bedyrar ändå att Margot Wallströms medarbetare inte är exkluderade.

– UD har full insyn och är fullt delaktigt i de diskussioner som förs, säger försvarsminister Peter Hultqvists närmaste man.

Regeringen har ett grannlaga arbete att sy ihop en gemensam linje mellan de olika ståndpunkterna inom Socialdemokraterna samt Miljöpartiet i fråga om Saudiavtalet som ska förhandlas om senast i maj.

Försäkrar att man samarbetar

Efter Aftonbladets avslöjande om att UD inte varit med på de senaste mötena med Miljöpartiet i frågan ringer statssekreterare Jan Salestrand upp och förklarar att UD och försvarsdepartementet ändå samarbetar kring beredningen av Saudiavtalet.

– Jag känner behov av att framföra att det är felaktiga uppgifter att UD skulle vara exkluderade eller bortkopplade. UD har full insyn och är fullt delaktigt i de diskussioner som förs.

"Var inte med i dag"

Trots det medger han att UD inte varit representerat på de senaste mötena där regeringens linje i fråga om Saudiavtalet ska mejslas fram.

– De var inte med i dag men utrikesministern och kabinettssekreteraren på UD (Annika Söder, reds. anm.) var fullt informerade om vilka diskussioner vi hade.

Men varför har de varit frånvarande också på de förevarande mötena?

– Därför att vi var helt överens om det. Det är inget konstigt med det.

Om de olika ståndpunkterna inom Socialdemokraterna som ska vägas in kring Saudiavtalet säger Jan Salestrand:

– Det finns olika, det är ingen som sticker under stol med det. Men i en intern process när man bereder en fråga i regeringskansliet är det så att vi är väldigt måna om att alla ska komma till tals

"Känner till mötet"

Erik Boman är pressekreterare åt Margot Wallström och hänvisar till Jan Salestrand:

– Jag kan inte gå in på några detaljer om det där mötet. Det enda jag kan kommentera är att jag känner till mötet och att UD har full insyn och är delaktiga i processen.