”Vi är fast beslutna att nå Sverige ändå”

Uppdaterad 2015-11-13 | Publicerad 2015-11-12

ROSTOCK. Hundratals flyktingar har under dagen stoppats från att resa till Sverige med färja från Tyskland efter regeringens beslut om skärpta gränskontroller.

Bland de strandsatta är stämningen mycket upprörd - samtidigt som de har en stark övertygelse om att ta sig till Sverige ändå.

– Vi är förtvivlade men oavsett vad som händer och oavsett regler så kommer vi att försöka nå Sverige, säger Ibrahim Mohamedhadi, 17, från Syrien.

Regeringens beslut att strama åt bevakningen av Sveriges gränser innebär att rederierna inte längre låter personer utan pass kliva ombord på fartygen norrut.

När Aftonbladet besöker den största flyktingförläggningen i Rostock - belägen i ett industriområde utanför staden - är stämningen bland de 300 personerna som bor här tillfälligt mycket upprörd. En närmast kaotisk situation uppstår då en stor grupp människor vill berätta om sin långa och ofta livsfarliga resa mot Sverige som nu avbrutits.

– Det är fruktansvärda nyheter. Det här är ingen lek för oss. Vi satsar vårt liv för att kunna sätta oss i säkerhet och så kommer det här beskedet, säger Sayed Edris, 16, från Ghazni i Afghanistan.

Högre siffra

Enligt Rostocks stad nekades ett 60-tal personer tillträde till färjorna under morgonen. Men i praktiken är siffran långt högre eftersom den officiella siffran baseras på hur många som nekats att gå ombord på plats i hamnen under morgonen. Från och med i förmiddags kontrollerar Rostocks stad också att flyktingarna har pass redan innan de kliver på bussen till TT-Lines och Stena Lines färjor.

– Representanter för myndigheterna kom och berättade för oss att ingen får resa vidare om man inte har pass. Alla blev förtvivlade och många började gråta, säger Ibrahim Mohamedhadi, 17, från Syrien.

Aftonbladet erfar att det för närvarande handlar om uppåt 400 människor som nu måste hitta andra färdvägar om de fortsättningsvis vill ta sig till Sverige.

"Flyr från oro och faror"

Utanför flyktingförläggningen samlades under torsdagseftermiddagen ett 40-tal personer, mestadels män men också familjer och åldringar, som alla har blivit nekade att kliva ombord på färjorna.

Mahbobe Khalgy, 25, från Mazar-e Sharif i Afghanistan berättar att hon och maken Hossein Rezaiys 7-åriga dotter blivit sjuk under resan över Medelhavet och att det enda de vill är att komma fram till Sverige där vänner och bekanta väntar.

– Vi flyr från oro och faror men det enda jag kan göra nu är att gråta. Vi har ingenstans att ta vägen, säger hon.

Orsakerna till att flyktingarna saknar pass varierar. Många uppger att de tappat sina id-handlingar under färden över Medelhavet till Grekland. Andra - särskilt personer från Afghanistan - uppger att de nekats pass då de varit i kontakt med myndigheterna i hemlandet.

Vill fortfarande nå Sverige

Ingen av personerna som Aftonbladet pratar med har några tankar på att överge planerna på att nå slutmålet Sverige. Bara ett fåtal av flyktingarna har hunnit börja planera alternativa färdvägar till Sverige.

– Vi är som paralyserade just nu efter det här beskedet. Men jag tänker inte överge min plan. Det enda jag vill är att den svenska regeringen låter oss att fortsätta leva, att fortsätta vara människor. Vi behöver ingen rikedom, bara fred och lugn och ro, säger Sayed Edris.

Ibrahim Mohamedhadi från Aleppo i Syrien flydde över havet med en grupp vänner - som tog färjan till Sverige i eftermiddags. Han var den enda i gruppen som saknade pass.

– Jag kommer att försöka få tag i ett syriskt pass och för att försöka nå Sverige. Jag har inga andra planer än att återförenas med mina vänner, säger han.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset