Spenderade natten på gatorna – av rädslan för efterskalv

Publicerad 2023-09-10

Efterskalv och bristen på beredskap gör att det finns stor risk att fler hus kommer att rasa i Marocko.

Rädslan för skalven gjorde att många marockaner valde att sova ute på gatorna och i parker under lördagsnatten.

Samtidigt befinner sig runt 1 000 svenskar i det krisdrabbade landet.

Med en magnitud på 6,8 slog jordbävningen till mot Marocko under fredagskvällen. Över 2 000 personer har dött och runt 1 400 personer uppges var allvarligt skadade.

När husen började skaka flydde folk sina hem av rädsla för att husen kunde rasa.

– De vågade inte gå in i sina hus igen och valde att sova på gatorna istället, säger svensken Edward Peralta som är på semester i Marocko.

Stor rädsla för efterskalv

Myndigheterna varnar nu för efterskalv och flera stycken har redan registrerats. För andra natten i rad sökte sig många marockaner till gatorna, av rädsla för efterskalv, det rapporterar CNN.

I en park i centrala Marrakech spenderade hundratals människor natten på filtar och madrasser. Folk ska även ha förberett sig med kläder och mat för flera dagar.

Enligt seismologen Björn Lund på Uppsala universitet räknar man med att efterskalven kommer att fortsätta flera veckor framåt.

– Vi har redan sett ett par efterskalv uppemot magnitud fem, säger Björn Lund.

Han menar att det finns en stor risk att efterskalven kan få fler byggnader att rasa.

– Byggnadsstandarden kanske inte är av alla bästa kvalitet, vilket gör att det tyvärr blir sådana här scener som vi nu ser, säger Björn Lund.

Boende utanför Marrakech flyr sina hem.

Runt 1 000 svenskar på plats

Enligt det svenska utrikesdepartementet befinner det sig runt 1 000 svenskar i Marocko i nuläget.

”Svenskar på plats uppmanas att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd och anvisningar”, skriver utrikesdepartementet i ett mejl till Aftonbladet.

I nuläget finns det inga uppgifter om skadade eller döda svenskar i området i närheten av jordbävningen. Men Utrikesdepartementet skriver att de ”följer utvecklingen noga” och att bilden av händelsen kommer att uppdateras kontinuerligt.

Sveriges ambassad i huvudstaden Rabat följer även händelseförloppet och är i kontakt med de lokala myndigheterna gällande reseinformation. Personal finns även på plats på det svenska konsulatet i Marrakech som tar emot frågor från allmänheten.