Jordbävning i Marocko – över 2 000 döda

Uppdaterad 2023-09-10 | Publicerad 2023-09-09

En våldsam jordbävning drabbade Marocko under fredagskvällen.

Flera personer uppges vara fast under rasmassorna och över 2 000 människor har dött.

– Det var en stor jordbävning, magnitud 6,8 som inträffar i ett område där det bor väldigt många människor, säger seismologen Björn Lund.

Skalvet som hade en magnitud 6,8 och inträffade sju mil öster om Marrakech. Över 2 000 personer har dött, enligt landets myndigheter. Jordbävningen beskrivs som den kraftigaste i landet på över 120 år.

Flera länder i både Europa och Afrika ska ha känt av skalvet. Tillströmningen till sjukhusen har varit så stor att myndigheterna uppmanar folk att skänka blod och försvarsmakten har satts in för att hjälpa till i räddningsarbetet.

”Våra grannar ligger under rasmassorna”

Flera hus har rasat till följd av skalvet och under lördagen fortsatte räddningsarbetet.

– Våra grannar ligger under rasmassorna och människor arbetar hårt för att rädda dem med alla tillgängliga medel, säger Mtasir Itri som befinner sig i byn Asni i Marrakech till Reuters

Flera efterskalv har har också förekommit, enligt läraren Hamid Afkar.

– Jorden skakade i cirka 20 sekunder. Dörrar öppnades och stängdes av sig själv när jag rusade ner från andra våningen, säger han.

Björn Lund, seismolog.

Dålig beredskap

De senaste åren har runt 15 stycken jordbävningar på över magnitud fem mäts upp. Jordbävningen som nu slog till mot Marocko är den största som mäts upp med instrument enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

– Då blir det väldiga konsekvenser i och med att man inte har så mycket jordbävningar, så har man inte så stor beredskap för att bygga på ett bra sätt. Äldre byggnader står inte alls emot jordbävningar av den här storleken, säger Björn Lund.

Jordbävningen har framförallt drabbat området i Atlasbergen som gränsar mot Saharaöknen.

– Det är ett rejält bergigt område och de byar som ligger i närheten har drabbats väldigt hårt. Så vitt jag förstår är det också svårt att komma fram då det blir skred och vägar kan blockeras, säger Björn Lund.

I gamla stan i Marrakech ska flera hus ha kollapsat och stora sprickor ska ha uppstått i den medeltida stadsmuren som omger stadsdelen. En del av muren ska även ha kollapsat, enligt Reuters.

Varnar för efterskalv

Flera efterskalv har uppmäts och enligt Björn Lund lär det komma fler.

– Det kommer alltid efterskalv och det kommer att fortsätta med mindre jordbävningar de närmsta veckorna.

Han menar att det kan komma att påverka både människor och räddningsinsatsen.

– Byggnader som redan är skadade i huvudskalvet kan rasa i ett efterskalv som inte är så stort, men som sker i närheten, säger Björn Lund.

Jordbävningen är den hittills dödligaste i landet sedan 2004. Då drabbades den norra delen av landet, i närheten av Al Hoceima av en jordbävning och över 600 människor dog.

UD: Följer utvecklingen

Svenska utrikesdepartementet uppger att man inte har någon information om döda eller skadade svenskar.

– Ambassaden följer noga utvecklingen och händelseförloppet och står i kontakt med lokala myndigheter. Vi uppdaterar löpande information på Sweden abroad och uppmanar svenskar att registrera sig på svensklistan, säger en talesperson på UD:s pressjour.

Människor söker skydd på gatorna.

Följ ämnen i artikeln