Åkesson: Dags att förklara fullt krig

Niklas Svahn/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-04-11

Dödsskjutningen av en pappa i Skärholmen väcker starka reaktioner bland politikerna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver att det är dags att ”förklara fullt krig” mot de gängkriminella.

Jimmie Åkesson skriver på X att han är beredd att göra ”precis allt” för att det som hände i Skärholmen inte ska hända igen. Internationella konventioner och ”debilt prat” om brottsförebyggande fritidsgårdar anser han dock hör hemma i papperskorgen.

”Det duger inte att rapa floskler, det är dags att Sverige förklarar fullt krig mot varje enskild individ i dessa kriminella gäng”, skriver Åkesson.

Enligt uppgifter till flera medier ska pappan i Stockholmsförorten ha sagt ifrån mot ett gäng vid en gångtunnel. Sedan sköts han i huvudet.

”Är bara i början”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att om uppgifterna stämmer är det en brutal påminnelse om den brottslighet Sverige har att göra med.

– Med stort våldskapital som de är beredda att använda på ett sätt som är helt hänsynslöst mot oskyldiga människor, säger han.

Efter händelsen frågar sig många om man ska våga säga ifrån om man ser ungdomsgäng som beter sig illa. Gunnar Strömmer har inget klart svar.

– Jag tycker att vi ska låta polisen arbeta på att klarlägga vad som verkligen hänt innan vi drar alltför långtgående slutsatser.

– Den slutsats vi kan dra är att vi måste göra allt som står i vår makt för att bryta våldet

Strömmer har de senaste månaderna oroat sig för att samhällsdebatten slappnat av.

– Regeringen har fått kritik för att vi gör mycket, att det går för snabbt, att det inte behöver vara så långtgående. För mig är det oerhört viktigt att understryka att vi bara är i början av det omfattande arbete som måste göras.

Gräns passerats

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi vill uttrycka sin sorg och deltagande till dem som direkt drabbas av dödsskjutningen.

– Det finns inga ord för sorgen att ytterligare en gräns passeras i vårt land, säger han..

Han anser att hela samhället behöver samlas för att stoppa rekryteringen av barn och unga – de behöver punktmarkeras. Sedan behövs tipspengar för illegala vapen, enligt Shekarabi.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi tänker i nya banor och kan jobba tillsammans. Vi kommer inte bara att lösa gängkriminaliteten genom lagförslag.

– Jag sitter inte på hela sanningen, det gör inte Gunnar Strömmer, utan vi behöver slå ihop våra tankar och jobba tillsammans.

Följ ämnen i artikeln