Hit kan du vända dig

Publicerad 2015-09-16

Polisen:

Alla brott som begås via internet, mobiltelefon eller annan it-teknik bör polisanmälas genom att du uppsöker närmaste polisstation eller ringer 114 14. Är det akut ring 112.

Barnens Hjälptelefon (BRIS) 116 111

Öppet: Vardagar 10 – 21 (stängt onsdagar 13-16), lör-sön 14-21.

Till Barnens Hjälptelefon kan alla under 18 år ringa om vad som helst. Samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt. Alla vuxna på Barnens Hjälptelefon har tystnadsplikt.

BRIS-mejlen

Om du inte känner för att ringa till Barnens hjälptelefon kan du alltid tryggt och anonymt maila till vuxna på BRIS på www.bris.se. Här kan du även ställa frågor till BRIS-juristen för att få svar på frågor om vilka rättigheter och skyldigheter man som barn och ungdom har enligt svensk lag.

BRIS-chatten

Öppet: Vardagar 10 – 21 (stängt onsdagar 13-16), lör – sön 14 – 21.

Här kan du som är under 18 år chatta med en kurator om det du funderar mycket på eller behöver hjälp med.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP/PBU-mottagning)

Till BUP/PBU kan du vända dig för att få stöd och hjälp bland annat genom samtal. Inom barn- och ungdomspsykiatrin aarbetar psykologer, kuratorer, och andra yrkesgrupper. Alla som arbetar där har tystnadsplikt. Alla BUP-mottagningar har vardagar (dagtid) jouröppet för akuta problem.

Du får vända dig till vilken mottagning du vill, men det brukar vara enklast att ta kontakt med den närmast där du bor. Sök på din kommuns hemsida!

Barn- och elevombudet, BEO

Till BEO kan du vända dig om du känner dig kränkt eller illa behandlad på förskolan, fritids eller i skolan. De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkar illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till BEO.

Ring på 08-586 080 00, vardagar kl 9.00-12.00, eller maila på beo@skolinspektionen.se.

Brottsofferjouren (BOJ) 0200-21 20 19

Öppet vardagar 9-16

Brottsofferjouren (BOJ) är en ideell organisation som finns i hela landet. Här kan du få prata med en person som lyssnar på dig. De möter dagligen människor som utsatts för alla sorters brott. BOJ lyssnar, ger råd och håller kontakten tills det känns bra. Om du vill, kan de följa med dig till polisen eller en rättegång.

Du betalar inget för att få hjälp av BOJ. Om du vill kan du sedan bli kontaktad av en person på din ort. Du kan också skicka mail tillunga@boj.se och ställa frågor.

Juridikinstitutet

Har du blivit utsatt för hot eller kränkningar på internet? De som arbetar på Juridikinstitutet kan hjälpa dig med information och rättslig rådgivning. Juridikinstitutet är en ideell organisation som hjälper personer som blivit utsatta för näthat genom juridisk rådgivning. Det går att maila frågor till: info@juridikinstitutet.se

För mer information www.juridikinstitutet.se

Mind

Till Mind kan du vända dig om du behöver veta mer eller vill prata med någon om psykisk hälsa och ohälsa. Mind är en ideell förening som främjar den psykiska hälsan och stöder människor i kris. Hit kan du maila eller chatta på självmordupplysningen. Alla som svarar där har fått utbildning i självmordsförebyggande arbete.

Mind chatten

Öppetider: Vardagar kl. 19 – 22.

Minds volontärer är personer i olika åldrar med utbildning inom vård och omsorg och som har fått speciell utbildning i självmordsförebyggande arbete. Chatten erbjuder stöd och vägledning.

För mer information www.mind.se

Källa: Stiftelsen Friends.

Följ ämnen i artikeln