Stormen hotar Florida

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-01

Närmare 50 döda och tusentals evakuerade

Stormen närmar sig Florida.

Stormen Noel har redan tagit 48 liv.

Nu hotar den Florida.

- Folk håller sig borta från stranden, säger Hank Oppenborn, badvakt på Miami beach till CNN.

Myndigheterna på Dominikanska republiken uppskattar att den tropiska stormen Noel tagit 30 liv. 25000 människor tvingades fly från sina hem. På Haiti beskrivs situationen som likartad - 18 personer dog och tusentals är nu hemlösa.

Stormen har dragit bort från Kuba och beräknas passera Bahamas under dagen. En orkanvarning har utfärdats för nordvästra ögruppen och vindstyrkor på upp till 95 meter per sekund har uppmätts på vissa håll.

Stormen väntas dra in över södra Florida - och öka i styrka - inom det kommande dygnet. Troligtvis kommer en stormvarning att utfärdas för södra Florida under dagen, uppger nationella orkancentret i Miami för CNN. Miami, West Plam Beach och Fort Lauderdale ligger därmed i riskzonen.

Miamiborna har redan börjat känna av ovädret.

- Det blåser sand och folk håller sig borta från stranden. Det innebär att vi har färre människor att se efter, säger badvakten Hank Oppenborn till CNN.

Noel är säsongens fjortonde namngivna storm. En tropisk storm är ett specialfall av tropisk cyklon, där den maximala medelvinden når minst 18 meter per sekund, enligt SMHI.