"Jag ska inte flyga på ett tag"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-19

Erik och Christopher överlevde flygkraschen i Phuket – i kväll kom de hem till Sverige

PÅ VÄG HEM. Erik Nihlén och Christopher Marken på planet hem till Sverige.

– Du lever, ropade Christopher Markens mamma Lise-Lotte överlycklig när sonen äntligen dök upp i ankomsthallen tillsammans med kompisen Erik Nihlén.

Sedan blev det kramkalas och glädjetårar.

I kväll samlas familjerna hemma hos Erik Nihlén.

Erik Nihlén och Christopher Marken hade änglavakt i söndags.

De satt precis intill nödutgången på flight OG269 till Phuket och var bland de första som lyckades ta sig ut efter den svåra kraschen med det thailändska flygbolaget One-Two-Go:s plan, en gammal MD 80.

Dessutom klarade sig bägge i princip oskadda i olyckan som krävt 90 människors liv, bland dem två unga svenskar från Norrbotten.

Idag flög Erik och Christopher äntligen hem till Sverige.

Klockan 19.55 landade planet AY649 på Arlanda. Man har flugit via Bankok och Helsingfors och kom till Stockholm nästan tio minuter före utsatt tid.

"Det är en enorm lycka"

En knapp halvtimme senare öppnades dörrarna till ankomsthallen, där ett tiotal anhöriga väntat oroligt.

– Det är skönt att vara hemma igen. Jag ska inte flyga på ett tag, sa Erik Nyhlén när han kramat om sin mamma och övriga familj, som rusat fram med tårar i ögonen.

Christoffers mamma kunde inte hålla sig när hon fick syn på sonen.

– Du lever! ropade Lise-Lotte Marken och höll om honom.

– Det är en enorm lycka. Jag känner sådan glädje, glädje, glädje. Det har varit så mycket de senaste dagarna så man har inte hunnit tänka. Det värsta kommer nog senare. Men ikväll är det bara glädje.

Christopher berättade att han och flickvännen Caroline följer med hem till Erik i kväll, för att prata och samla sig innan han åker hem till Norrköping.

– Det känns bra med uppmärksamheten från släktingar. Men det var mer mediauppbåd än man hade tänkt sig, sa Christopher.

Skakig hemfärd

De svåra minnena från flygolyckan hindrade dem inte inte från att gå ombord på ett nytt plan. Men minnena gjorde sig påminda under färden.

– Flygresan var lite skakig, framför allt landningen i Bankok, sa Erik till Aftonbladets Per-Ola Ohlsson under flygresan mot Sverige.

Sedan i söndags har de bara längtat hem.

Bägge har fasansfulla upplevelser från kraschen i Phuket i färskt minne. Upplevelser som kommer att göra sig påminda länge.

– Planet gick itu och började brinna. Bara 20 eller 30 av alla passagerarna kom ut ur planet. Många var väldigt skadade med brännsår och avsliten hud, berättade Christopher strax efter olyckan.

Han lyckades få upp nödutgången medan Erik tryckte bort panikslagna människor från dörren.

– Folk skrek och grät och var i chocktillstånd samtidigt som haglet öste ner. Vi fick dra iväg folk till ambulanserna.