Hennes vård är för dyr – i Norge

Publicerad 2015-03-04

Cancersjuka Jeanine, 29, får behandling i Sverige ”Jag är väldigt glad”

Tack vare att norska Jeanine Esberg, 29, bor i Sverige fick hon den mest effektiva behandlingen mot bröstcancer.

Hade hon bott kvar i Norge hade hon inte haft tillgång till den. Läkemedlet Perjeta, som var en nyckelmedicin i behandlingen, används inte där.

– Det är galet att det inte finns i Norge, säger hon.

I augusti förra året fick norska Jeanine Esberg, 29, ett cancerbesked. Hon var gravid i vecka 26 och hade några veckor tidigare noterat att hennes vänstra bröst inte betedde sig på samma vis som det högra.

– Bröstvårtan på det vänstra bröstet började dra sig inåt medan det högra bröstet växte och började producera mjölk, berättar Jeanine Esberg.

Efter ett ultraljud och en biopsi konstaterade läkarna att hon hade en HER2-positiv bröstcancer som hade spridit sig. Och tumören i bröstet ökade snabbt i storlek.

– På en månad växte den fem centimeter.

”En bra medicin”

Läkarna fattade beslut att behandla henne med cytostatika (cellgifter) och två olika sorters mediciner med antikroppar. Den ena medicinen heter Perjeta och är relativt ny, den började användas i Sverige hösten 2013, och har visat sig vara väldigt effektiv.

Av de som drabbats av samma typ av bröstcancer som Jeanine Esberg har överlevnadsstatistiken ökat markant jämfört med om man bara ger cellgifter och en antikropp.

– Det är en bra medicin, säger Jonas Bergh, professor i onkologi och specialiserad på bröstcancer vid Karolinska Institutet.

Han säger att man bara lever några månader med den här typen av bröstcancer om den inte behandlas över huvud taget, men behandlas man på samma sätt som Jeanine lever över hälften i mer än fem år efter behandlingen.

Just kombinationen av de tre medicinerna ger den bästa effekten.

– Medianöverlevnadstiden ökar med 15,7 månader när man får båda antikroppar. Det är den största effekten man hittills sett, säger Jonas Bergh.

Tumören försvann

I och med att Jeanine Esberg var gravid kunde behandlingen inte påbörjas på en gång. Hon fick två behandlingar med cytostatika medan barnet var i magen innan man fattade beslut att förlösa henne med kejsarsnitt i vecka 34.

– Tre veckor efter att Lykke var född började jag med antikroppsbehandlingen, säger hon.

Och den gav effekt. Hennes tumör minskade från att vara nio gånger sju centimeter stor till att helt försvinna.

– Det är en jätteeffektiv medicinkombination, på tolv veckor tog de bort tumören helt. I januari hade jag inga levande tumörceller kvar, säger hon.

Används inte i Norge

Hade Jeanine Esberg inte flyttat till Sverige skulle hon inte fått tillgång till samma behandling. Norge har ännu inte börjat använda Perjeta.

Det hänger på att Norge inte är villiga att betala den summan som läkemedelsbolagen vill ha.

– Jag är väldigt glad att jag bor i Stockholm och fick min behandling på Karolinska. Min släkt och mina vänner i Norge är chockade och förbannade över att det inte erbjuds där. Det är helt galet!

Enligt den norska tidningen Verdens Gang ska det kosta Norge 1,5 miljoner norska kronor, ungefär 1,65 miljoner svenska kronor, att börja använda Perjeta. Lars H.Vorland, vd för Health North, säger till tidningen att man fortfarande förhandlar om priset.

Norge borde ha råd

Jonas Bergh instämmer i Jeanine Esbergs kritik och förstår inte argumentet att det är för dyrt.

– Det är jättekonstigt, Norge är Europas absolut rikaste land, säger han.

Han säger att i en undersökning som det brittiska hälsovårdsdepartementet gjorde för några år sedan framkommer det att Norge tillsammans med Nya Zeeland är sämst på att använda cancermedicin.

– Nya Zeeland kan jag förstå, de har inte så god ekonomi. Men Norge är ett av världens starkaste ekonomier.

Ser ljust på framtiden

Jeanine Esberg mår i dag helt okej. Hon har nyligen genomgått en operation för att säkerställa att alla cancerceller är borta och är i återhämtningsfasen efter cellgifterna.

– Nu ska operationssåret läka och sedan ska jag strålas, men jag ser ljust på framtiden, säger hon.